ΠΑΜΕ Τύπου:Η κυβέρνηση, η εργοδοσία και οι συνδικαλιστές τους ξηλώνουν τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα


εδοεαπ-1
Μόνη απάντηση η οργάνωση και η αγωνιστική διεκδίκηση!

Δεν πρόλαβε να ψηφιστεί στη Βουλή από την κυβέρνηση και τη ΝΔ η τροπολογία της δήθεν «διάσωσης» του ΕΔΟΕΑΠ και η ίδια η κυβέρνηση κατέρριψε την καυχησιάρικη προπαγάνδα της ότι τάχα υποχρεώνει τους επιχειρηματικούς ομίλους σε «εργοδοτικές εισφορές», αφού:

Εφερε μια τεράστια προσφορά φοροελάφρυνσης των επιχειρηματικών ομίλων – ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, με τη μείωση του φόρου από τις διαφημίσεις από 20% στο 5%, την ώρα που οι εργαζόμενοι στενάζουν από τη φοροληστεία.

Βεβαίως, πριν ακόμη την ψήφισή της, η υπουργός Εργασίας είχε αποκαλύψει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της αντεργατικής – αντιασφαλιστικής επίθεσης. Οπως είπε: «Ο ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο παροχών Υγείας. Εχει δύο πολύ σημαντικές αυτόνομες μονάδες Υγείας (…) Μάλιστα, βρισκόμαστε και σε μια διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, που στόχο έχει να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι μονάδες και να παρέχουν φροντίδες Υγείας και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους της χώρας».

Η υπουργός ουσιαστικά περιέγραψε όλο το σχεδιασμό κυβέρνησης – κεφαλαίου, τον οποίο μεθόδευσαν στον κλάδο από την πρώτη στιγμή και σε αγαστή συνεργασία οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Δηλαδή την εφαρμογή μιας ακόμα «εξίσωσης προς τα κάτω», με τη μετατροπή των υγειονομικών μονάδων του ΕΔΟΕΑΠ (οι οποίες ήδη αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες των ασφαλισμένων) σε τμήμα των υποδομών του ΕΟΠΥΥ.

Αντί, δηλαδή, να υπάρξει αναβάθμιση των παροχών Υγείας για όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στο ύψος των πραγματικών αναγκών τους, δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, οι μονάδες του ΕΔΟΕΑΠ θα καλούνται να εξυπηρετήσουν ακόμα περισσότερους ασφαλισμένους, χωρίς φυσικά κανένα μέτρο ενίσχυσης.

Αποκαλύφθηκε η συμπαιγνία

Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στα ΔΣ των Ενώσεων και στον ΕΔΟΕΑΠ έχουν ακέραιη την ευθύνη για το βαθιά αντεργατικό νομοθέτημα, όχι μόνο γιατί συμφώνησαν, ούτε μόνο επειδή έβαλαν πλάτη για να περάσει, αλλά γιατί συμμετείχαν ενεργά και συνδιαμόρφωσαν αυτόν τον Προκρούστη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Τώρα αποκαλύπτεται γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μεθοδικά φρόντισαν εδώ και μήνες να επικρατήσει αγωνιστική αδράνεια, να μην υπάρχει συζήτηση στους χώρους δουλειάς, να μη γίνει καμιά μαζική κινητοποίηση, να μην ασκηθεί καμιά πίεση στην κυβέρνηση και στους εργοδότες. Φρόντισαν να έχουν λυμένα τα χέρια τους και να ολοκληρώσουν τη βρώμικη δουλειά με το τεράστιο κύμα εκβιασμών, για να υποχρεώσουν χιλιάδες συνάδελφους να αποδεχτούν και με την ψήφο τους το τσάκισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι συνδικαλιστές των κομμάτων που μαζί και χώρια έχουν φορτώσει στο λαό 4 μνημόνια, με εκατοντάδες βάρβαρα μέτρα, απέδειξαν με τις εκλογές που οργάνωσαν ότι όταν θέλουν να υλοποιήσουν τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου, σκυλιάζουν για να κινητοποιήσουν χιλιάδες συναδέλφους. Από την άλλη, όταν καλούνται να οργανώσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συνελεύσεις, ζωντανές διεκδικητικές διαδικασίες, κρύβονται σαν τα ποντίκια. Και αυτό αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι εξαρχής λειτούργησαν με σχέδιο και με αποστολή τη διάλυση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, υλοποιώντας το σχεδιασμό κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ.

Αποκαλύφθηκε επίσης η συμπαιγνία κυβέρνησης, εργοδοτών, κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού στον κλάδο. Από τη μία είχαμε μια χλιαρή εργοδοτική «επίθεση» στην τροπολογία και από την άλλη μια «καταγγελία», που λειτούργησε ως άλλοθι για την κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές της, ώστε να φέρουν λίγες ώρες μετά τη φοροελάφρυνση για τους εργοδότες. Μια ρύθμιση που ήταν έτοιμη και ενταγμένη στο παιχνίδι των παζαριών τους, για το φόρο, για το τίμημα με τις τηλεοπτικές άδειες και ποιος ξέρει για πόσα ακόμα προνόμια. Θυμίζουμε ότι οι ίδιοι οι εργοδότες είχαν προτείνει «πόρο» 4% επί του τζίρου και τον απέσυραν όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το τίμημα με τις τηλεοπτικές άδειες, παζαρεύοντας νέα προνόμια.

Αυτό που ψήφισαν στη Βουλή όλα μαζί τα κόμματα του κεφαλαίου ως τροπολογία «σωτηρίας του ΕΔΟΕΑΠ», είναι βαθύτατα αντιδραστικό και προβλέπει:

— Τη σύνδεση του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ ως παράρτημά του.

— Ετσι ανοίγει το δρόμο υποβάθμισης όλων των παροχών, το τσάκισμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της επικουρικής σύνταξης, του εφάπαξ. Αλλωστε, υπάρχουν και οι ετήσιες αναλογιστικές μελέτες, δηλαδή ο «κόφτης» διαρκείας.

— Κάνει δώρο στους εργοδότες, στους επιχειρηματικούς ομίλους μια τεράστια φοροαπαλλαγή, που όχι μόνο αντισταθμίζει σε όφελός τους την εργοδοτική εισφορά και τον πόρο 2% επί του τζίρου, αλλά θα έχουν και κέρδος από τη φοροελάφρυνση.

— Οι εργαζόμενοι είναι διπλά χαμένοι γιατί υπερδιπλασιάστηκε η εισφορά τους στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ τσακίζονται οι παροχές του Ταμείου σε αυτούς.

Για όλες αυτές τις αντεργατικές – αντιασφαλιστικές εξελίξεις, η εργοδοτική – κυβερνητική συνδικαλιστική πλειοψηφία όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο εκβίαζε εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά συκοφαντούσε και το ΠΑΜΕ που τις αποκάλυπτε, που καλούσε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν, να μην εγκλωβιστούν στους εκβιασμούς στηρίζοντας μέτρα σε βάρους τους.

Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία!

Τελικά το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ επιβεβαιώθηκε στις εκτιμήσεις του: Και για το τσάκισμα των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ και για το ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές για υποβαθμισμένες υπηρεσίες και για τα παζάρια κυβέρνησης – εργοδοσίας και για όλη τη συμπαιγνία του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Επιβεβαιώνεται σήμερα και θα γίνεται όλο και πιο φανερό, ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ο συνεχής αγώνας για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας.

Που συνδέεται άμεσα με:

  • Διεκδίκηση εντελώς δωρεάν παροχών όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
  • Πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Οι εισφορές των εργαζομένων να βαίνουν μειούμενες έως την κατάργησή τους.
  • Να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών στο Ταμείο. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ επισημαίνει ότι οι εκατοντάδες συνάδελφοι που αντιστάθηκαν στον ωμό εκβιασμό ψηφίζοντας είτε ΟΧΙ, είτε άκυρο/λευκό, αλλά και αυτοί που συνειδητά επέλεξαν την αποχή, μαζί με τη νέα βάρδια των εργαζομένων όλων των ΜΜΕ, αλλά και όσοι εκβιαστικά εξαναγκάστηκαν να στηρίξουν την κυβερνητική τροπολογία, μπορούν και πρέπει να οργανώσουν τη διεκδικητική δράση από τα κάτω, στους τόπους δουλειάς. Να συμβάλλουν στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και να ανοίξουν το δρόμο συσπείρωσης και πάλης του κλάδου σε ένα πλαίσιο αιτημάτων όπως τα παραπάνω, που θα ανταποκρίνεται στην απαίτηση για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Είναι πιο ώριμη από ποτέ η αναγκαιότητα δημιουργίας συνδικάτου στον κλάδο, που θα συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους, που θα είναι όπλο στα δικά τους χέρια και όχι στα χέρια των εκδοτών/καναλαρχών και των κυβερνήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *