Συνεχίζουν να δολοφονούν δημοσιογράφους όταν τα βάζουν με τη διαφθορά

journalism

  • 930 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το 2006 έως το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΥΝΕΣΚΟ

  • 9 στους 10 φόνους δημοσιογράφων παραμένουν ανεξιχνίαστοι.
  • Το 93% είναι ντόπιοι και το 7% ξένοι ανταποκριτές.
  • Το 94% είναι άνδρες.
  • Το 29% εργάζονταν για την τηλεόραση.
  • Το 7% ήταν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι (freelance journalists)

Του David Callaway, Πρόεδρος του Φόρουμ του Συντάκτη του Παγκοσμίου Ιστού, Διευθύνων Σύμβουλος του TheStreet.com και πρώην αρχισυντάκτης της USA Today στο https://blog.wan-ifra.org

Daphne Caruana Γαλικία, Μάλτα. Gauri Lankesh, Ινδία. Javier Valdez, Μεξικό. Τρεις δημοσιογράφοι, οι οποίοι πιθανότατα δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους αλλά μοιράστηκαν σύντομα στιγμές στους τίτλους τους τελευταίους πέντε μήνες μετά τη δολοφονία τους για να κάνουν τη δουλειά τους. Ο Valdez, 50, πυροβολήθηκε στην Πόλη του Μεξικού. Ο Lankesh, 55 ετών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το σπίτι της στη Μπανγκαλόρ. Η Γκάλσιζα, 53 ετών, ανατινάχθηκε στο αυτοκίνητό της στη Μάλτα.
Όπως και εννέα στους δέκα από τους 930 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την UNESCO , οι δολοφονίες τους δεν έχουν επιλυθεί.

Καθώς η ελευθερία του Τύπου συρρικνώνεται σε χώρες όπως το Μεξικό, η Τουρκία, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία, οι κίνδυνοι βίας στους δημοσιογράφους αυξάνονται.

Συνήθως δεν είναι ξένοι ανταποκριτές σε καυτά σημεία, όπως ο Αμερικανός James Foley, που αποκεφαλίστηκε από το ISIS πριν από τρία χρόνια στη Συρία. Ενενήντα τοις εκατό των νεκρών δημοσιογράφων είναι τοπικοί δημοσιογράφοι, εκτοπισμένοι από εγκληματικές συμμορίες ή από διεφθαρμένους πολιτικούς αξιωματούχους για την εις βάθος έρευνα τους σχετικά με την τοπική διαφθορά. Κάποιοι, όπως ο Lankesh, θεωρούνταν στόχος εξτρεμιστών για τα πολιτικά τους σχόλια.

Η φρίκη της δολοφονίας – και σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό, των φυλακίσεων – ταιριάζει μόνο με την έλλειψη λογοδοσίας των αρχών σε μέρη όπου συμβαίνουν. Ενώ αναμένεται ότι οι δημοσιογράφοι θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, την Υεμένη ή το Ιράκ, χώρες όπως η Ινδία και η Γουατεμάλα ξεχωρίζουν στις λίστες των πιο επικίνδυνων περιοχών της UNESCO.

Όλα αυτά κάνουν τις ανακοινώσεις του Προέδρου μας(Ντόναλντ Τράμπ) ακόμη πιο επικίνδυνες. Συχνά η βία και η καταπίεση εναντίον εκείνων που προσπαθούν να πουν την αλήθεια αρχίζει με σκληρά λόγια και προπαγάνδα από έναν αυξανόμενο πολιτικό ηγέτη και γρήγορα εκδηλώνεται σε κάτι χειρότερο.Οι πολίτες και τα άλλα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται αυτό το φαινόμενο, όπως στην Τουρκία, όπου σήμερα περισσότεροι από 150 δημοσιογράφοι μαραζώνουν στις φυλακές του Ρετζίπ Ερντογάν.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Παύση της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων, που ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2013, για να επιστήσει την προσοχή στην άνοδο της βίας. Μέχρι στιγμής φέτος, 30 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και 10 από αυτούς δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων. Πέρυσι, 48 σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 18 δολοφονήθηκαν.

Πολλοί άνθρωποι δολοφονούνται, ειδικά σε χώρες όπου η ελευθερία καταπιέζεται και η πολιτική εξουσία χρησιμοποιείται για να καταπνίξει τη διαφωνία. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν πολιτικά κινήματα. Επιδιώκουν να βρουν και να λένε την αλήθεια, να κρατούν τις κυβερνήσεις υπόλογες και να φωτίζουν το σκοτάδι της διαφθοράς. Όταν στοχεύουν, το κοινό χάνει.

Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι αποτυγχάνουν να προκαλέσουν πολλή δημόσια συμπόνια και ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας της τέχνης τους, τους δυσκολεύει να συγκροτηθούν μαζί για να πολεμήσουν τυράννους, εγκληματίες ή καταπίεση οποιουδήποτε είδους. Συχνά, όπως και στην Τουρκία, είναι πολύ αργά προτού τους υποστηρίξει ο κόσμος. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Στη Ρωσία, ο συντάκτης Ντμίτρι Μουράτοφ, της δημοφιλούς εφημερίδας Novaya Gazeta, όταν η δημοσιογράφος Anna Politkovskaya σκοτώθηκε το 2006, άρχισε να οπλίζει το προσωπικό της εφημερίδας για να προστατευθεί. Αυτό ακολούθησε τη μαχαίρωση ενός Ρώσου ραδιοφωνικού δημοσιογράφου, σύμφωνα με την WAN-IFRA.

Αυτό μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητο στη Ρωσία, αλλά μέχρι τώρα εξακολουθεί να είναι ακραίο για τις περισσότερες χώρες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να δουλεύουμε καλύτερα για να πούμε ιστορίες του άλλου, τόσο θαρραλέα όσο και τραγικά. Συχνά αναρωτιόμαστε πώς ένα πολιτικό κόμμα στη Γερμανία ήταν σε θέση να κυριαρχήσει στη δημόσια ψυχή κατά τα χρόνια της ανόδου του Χίτλερ. Μέρος της ήταν η φθορά, αρχικά κατέπνιξε, στη συνέχεια καταπίεσε, μετά ανέλαβε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι πλήρωσαν με τη ζωή τους και ο κόσμος υπέφερε.

Η περίφημη φράση του Hemingway σχετικά με την πτώχευση: “πως πτώχευσες; Σταδιακά, τότε ξαφνικά”, εφαρμόζεται συχνά τώρα σε κάθε είδους δραματική αλλαγή. Αν σταματήσουμε και εξετάσουμε τι συμβαίνει στους δημοσιογράφους σε πολλές χώρες σήμερα, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε σήμερα. Τότε τα ονόματα Γαλικία, Λάνκες και Βαλντέζ, και οι ιστορίες τους δεν θα περάσουν στην ιστορία μάταια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *