Ο κύκλος των χαμένων εκδοτών και ο επανασχεδιασμός του χάρτη των ΜΜΕ

διαπλοκη-αλλαγηΟ νέος χάρτης στα media

Συνεχείς και ραγδαίες οι εξελίξεις στην αγορά

Γράφει η Σόνια Χαϊμαντά στο Ad Business

Άγνωστος Χ παραμένει ακόμη η οριστική χάραξη των συνο- ριακών γραμμών στα αντίπαλα στρατόπεδα των νέων μιντιαρ- χών, που παρέλαβαν τη σκυτάλη από τα παλιά τζάκια. Η έναρξη της φετινής σεζόν σηματοδοτεί και το τέλος μιας μακράς εποχής, στην οποία πρωτοστατούσαν παραδοσιακοί εκδότες και εύρωστοι επιχειρηματίες, που φαίνεται ότι αποχωρούν από το σκηνικό (Σταύρος Ψυχάρης, Γιώργος Μπόμπολας κ.ά.). Δημι- ουργούνται νέοι όμιλοι επιχειρη- ματιών με έντονη δραστηριότητα στο επιχειρείν, τη ναυτιλία και τα αθλητικά, ενώ ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους media αιχμής («Νέα», «Βήμα», Mega, «Έθνος», Epsilon). Σημαντική παράμετρο συνιστά η ανάπτυξη του ανερχόμενου κλάδου των online Μέσων, που μετρά αισίως πλέον 7.864 δημοσιογράφους. Το τοπίο θυμίζει κινούμενη άμμο και για να κάτσει η μπίλια της οριστικοποίησής του, θα πρέπει πρώτα να λυθεί ο γρίφος των τηλεοπτικών αδειών – που δεν έχουν δοθεί ακόμη.

Mega
Στην Τηλέτυπος (Mega) τα μέλη του Δ.Σ. έχουν εκφράσει την άποψη ότι δεν θα είναι εφικτό να συμμετάσχει η εταιρεία στη δημοπρασία για τις άδειες, αν αυτή πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2017. Το πρόβλημα φαίνεται να εστιάζεται στις τράπεζες, μιας και το Mega εξυπηρετεί τα δάνειά του, τα οποία μάλιστα έχουν υψηλότατο επιτόκιο 9%. Τα έσοδα για τη χρονιά αυτή εκτιμώνται σε 45 εκατ. ευρώ και τα περιουσιακά στοιχεία σε 100 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες ζητούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 25 εκατ. ευρώ και κρατούν τους λο- γαριασμούς δεσμευμένους. Αυτή είναι, grosso modo, η κατάσταση στο κανάλι. Στην περίπτωση που η εταιρεία οδηγηθεί σε ειδική εκκαθάριση, σύμφωνα με το νόμο χάνει το δικαίωμα να διεκ- δικήσει άδεια. Το δέλεαρ είναι η περιουσία του, που εστιάζεται στην ταινιοθήκη, η οποία έχει αποτιμηθεί στα 100 εκατ. ευρώ, και θα βγει, προφανώς, σε χα- μηλότερη τιμή σε δημοπρασία ή μπορεί και να ενοικιαστεί. Το καλό σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι εδώ και δύο περίπου χρόνια το κανάλι έχει το 7,5% της τηλεθέασης, με υψηλότερους μέσους όρους στις ηλικίες 15-44 ετών και διαφημιστικά έσοδα ανακόλουθα προς την πτωτική του πορεία επιχειρηματικά. Και αυτό κάτι δείχνει για την ισχύ του brand name. Πάντως, τη Δευτέρα 21η Αυγούστου 2017, μεταβιβάστηκαν όλες οι μετοχές της Τηλέτυπος Α.Ε, που είχε στη διάθεσή της η εταιρεία Dimera Media Investments LTD του Ιβάν Σαββίδη, σε άλλη εταιρεία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Τηλέτυ- πος μεταβίβασε στην Alter Ego του Β. Μαρινάκη 22.287.362 μετοχές της με δικαίωμα ισαρίθμων ψήφων, οι οποίες αντι- στοιχούν σε ποσοστό 22,11% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στο νέο Δ.Σ. συμμετέχουν οι Παναγιώ- της Παπανελόπουλος, Γιώργος Λύτραινας, Γιώργος Δημάκης, Μάρκος Σίτας και Παντελής Ντίλης, οι οποίοι εξελέγησαν με τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων της Τηλέτυπος. Στις 17 Αυγούστου έγινε η έκτακτη γενική συνέλευση του Mega, στην οποία ο εκπρόσωπος της Dimera ζήτησε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αμέσως μετά μεταβιβάστηκαν οι μετοχές της Dimera στο Mega στην κυ- πριακή εταιρεία Elenovo Ltd. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συναντήσεις με Ι. Σαββίδη, Γ. Βαρδινογιάννη και Β. Μαρινάκη. Άγνωστη παραμένει η έκβαση των συζητήσεων.

Στην 24Media ο Πήγασος
Ο Πήγασος, ως γνωστόν, έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη, ενώ το μάνατζμεντ των εφημερίδων («Έθνος», «Ημερησία») διαχειρίζεται πλέον η εταιρεία 24Media (News 247, Huffpost, Sport24 κ.ά.) του Δημήτρη Μάρη (πρόεδρος της ΕΝΕΔ), ο οποίος θεωρείται πολύ πιθανόν να αναλάβει και το Epsilon TV. Στόχος των επικεφαλής του νέου εγχειρήματος για το «Έθνος», το «Έθνος της Κυριακής» και την «Ημερησία», δεν είναι απλώς η βιωσιμότητά τους, αλλά η εμπορικότητά τους. Επικεφαλής του «Έθνους» τοποθετείται ο Μάνος Χωριανόπουλος, από τα παλιότερα στελέχη της 24Media και βαθύς γνώστης του digital. Στη διευθυντική ομάδα θα συμμετάσχουν, επίσης, ο Κώστας Σαρρηκώστας, ο Βαγγέλης Δεληπέτρος, παλαιότερα συντάκτης στην «Ελευθεροτυπία», σήμερα στην 24Media, και ο πρώην διευθυντής του «Έθνους» Μπ. Παπαδάκης. Στην εταιρεία, uber alles προωθείται σημαντικό όνομα των ΜΜΕ με εμπειρία από τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες. Η εταιρεία θα στελεχωθεί με προσωπικό από την 24Media και από εργαζόμενους του «Έθνους». Σε επόμενη φάση αναμένεται να σχεδιαστούν και να στελεχωθούν το «Έθνος της Κυριακής», η «Ημερησία» και οι ιστότοποι.

Η συμφωνία των δύο πλευρών περιλαμβάνει τα εξής: Η Dimera διατηρεί την ιδιοκτησία των σημάτων των δύο εφημερίδων που ανήκαν στον Πήγασο της οικογένειας Μπόμπολα, αλλά η ευθύνη για τη λειτουργία τους περνάει στην 24Media του Δη- μήτρη Μάρη. Ο επιχειρηματίας είχε ήδη συνεργασία με τον Φώτη Μπόμπολα εντός και εκτός media (Stoiximan). Η Dimera είχε πρόσφατα αποκτήσει τα εμπορικά σήματα των δύο εφημερίδων μετά από δημοπρασία, έναντι ποσού 3 εκατ. ευρώ, μια και τα δάνειά του Πήγασου δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν. Στο μεσοδιάστη- μα οι τράπεζες είχαν αρνηθεί την πρόταση του Φώτη Μπόμπολα για την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη, με «κούρεμα» των δανείων του Πήγασου κατά 80%.

Το Epsilon
Το κανάλι του Φίλιππου Βρυώνη πέρασε επίσημα στον Ιβάν Σαββίδη όταν τον περασμένο Αύγουστο μπήκαν οι υπογραφές στα συμβόλαια παραχώρησης των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού. Ο Ιβάν Σαββίδης θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του καναλιού από την 1η Ιανουαρίου του 2018, όπως προβλέπει το σχετικό συμβόλαιο. Μέχρι τότε ο τηλεοπτικός σταθμός θα λειτουργεί με τα σημερινά δεδομένα. Ο ομογενής επιχειρηματίας θα ρίξει όλο το βάρος του στο κανάλι, καθώς δεν θα έχει ενεργό ρόλο στο Mega, μιας και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πούλησε πρόσφατα το 19,63% των μετοχών που είχε αγοράσει από τον Φώτη Μπόμπολα σε εταιρεία κυπριακών συμφερόντων.

Η πώληση του Epsilon αντί 15 εκατ. ευρώ έγινε, με το ταμείο του καναλιού να έχει ένα ικανοποιητικό ποσό. H συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης του E-TV στην Dimera Media Investments υπεγράφη στις 11 Αυγούστου. Την 21η Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία πώλησης των μετοχών του E-TV, που θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Οκτωβρίου. Την 1η Ιανουαρίου 2018 ένας νέος ενημερωτικός σταθμός, που θα διάκειται φιλικά στην κυβέρνηση, θα είναι στον αέρα. Μεταξύ των προσώπων που θα βρεθούν στο κανάλι θα είναι ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο Δημήτρης Καμπουράκης, ο Νίκος Ευαγγελάτος, η Τατιάνα Στεφανίδου και η Φαίη Μαυραγάνη, ενώ οι άνθρωποι της Dimera χτύπησαν και την πόρτα ενός από τους πλέον έμπειρους ανθρώπους της αγοράς.

Από τον ΔΟΛ στον Μαρινάκη
Μετά από διακοπή λίγων ημερών, «Τα Νέα» και το «Βήμα» πήραν και πάλι μπροστά υπό την ομπρέλα της Alter Ego του Β. Μαρινάκη μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των ενεργητικών στοιχείων του ΔΟΛ. Οι δύο εκδόσεις θα υποχρεωθούν να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, εάν πρόκειται να συνεχιστεί η έκδοσή τους. Στην ουσία, τα πρώην έντυπα του ΔΟΛ θα επανεκδοθούν με τα 3/4 του δημοσιογραφικού προσωπικού, ενώ απώλειες σε επίπεδο θέσεων εργασίας καταγράφονται, επίσης, στις διοικητικές θέσεις και το λογιστήριο. Οι δύο εφημερίδες επιστρέφουν λοιπόν στα περίπτερα όλης της χώρας από την Άλτερ Έγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη. Νέο πρόσωπο στον ΔΟΛ, ο Γιώργος Μαντέλας, προερχόμενος από την «Καθη- μερινή», ο οποίος αναλαμβάνει τις ψηφιακές εκδόσεις του οργα- νισμού. Αλλαγές στην ιεραρχία των δύο εφημερίδων (Λάμψιας, Καρακούσης) δεν υπάρχουν.

Ο Β. Μαρινάκης ως γνωστόν απέκτησε, αντί 22,89 εκατ. ευρώ, τα εμπορικά σήματα που είναι
σε ισχύ (το «Βήμα», τα «Νέα», η ιστοσελίδα www.in.gr), τα σήματα που έχουν λήξει, τη συμμετοχή του ΔΟΛ σε τρίτες εταιρείες(Τηλέτυπος, Ίριδα, Άργος, ΔΟΛ Digital, ΒΗΜΑ FM, Multimedia, Hearst-
ΔΟΛ, Μέλλον Group, Studio ΑΤΑ, Νέα Ακτίνα AE, TVE, Παπασωτηρίου AE, Μ. Λεβής AE, Χαϊδεμένος, Microland Computers), τον μηχανολογικό εξοπλισμό, το Αρχείο του πρώην ΔΟΛ και τα αποθέματα της εται- ρείας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή στην Τηλέτυπος με 22,11%.

ΣΚΑΪ
Στον ΣΚΑΪ επέστρεψε η Εύη Κουτσαυτάκη, στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου, ενώ ανατράπηκαν τα σχέδια συγκατοίκησης στη Star Investments για τη δημιουργία κοινής εταιρείας παραγωγής ΣΚΑΪ – Star. Οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν όταν διευθύνων σύμβουλος στο σταθμό του Φαλήρου ήταν ο Κώστας Κιμπουρόπουλος. Στο κανάλι ανέλαβε ο Νίκος Φιλιππίδης τη θέση του γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης του ΣΚΑΪ μετά τη μετακίνηση του Σταμάτη Μαλέλη, σε θέση συμβούλου. Στο πλευρό του ο Γιάννης Αδαμίδης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη του δελτίου ειδήσεων του σταθμού, το οποίο παρουσιάζει η Σία Κοσιώνη και σε θέση ευθύνης η Λία Παρασκευά.
Πρόκειται για μια επιλογή ανα- νέωσης του ενημερωτικού τομέα, με δύο σοβαρές επιλογές ανθρώ- πων που εργάζονται επί χρόνια στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, έχοντας τη δυνατότητα να αναδιοργανώ- σουν τον ενημερωτικό τομέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *