Πράσινο φως για Υβριδική Τηλεόραση στην ΕΡΤ

hybridtv

To editorial του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουλίου

Η κρατική ραδιοτηλεόραση καινοτομεί για μια ακόμη φορά. Ανακοίνωσε την είσοδο της στην υβριδική τηλεόραση, μια εξέλιξη που δεν μπορεί παρά να μας χαροποιήσει για τα αντανακλαστικά της ΕΡΤ στο ολοένα και εξελισσόμενο περιβάλλον της ψηφιακής τηλεόρασης. Η σχετική πρωτοβουλία ανακοινώθηκε και από τον γενικό γραμματέα ενημέρωσης και επικοινωνίας στο διεθνές συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα. ****

Η είσοδος της κρατικής τηλεόρασης στην υβριδική τηλεόραση αναμένεται να κινητοποιήσει και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ώστε να αποφασίσουν επίσης για το μέλλον τους. Γιατί η μετάβαση στην Hybrid Broadband Broadcast TV ( HbbTV ) συνοδεύεται όχι μόνο από ανακοινώσεις και τεχνολογία αλλά κυρίως από επενδύσεις. Και εδώ βρίσκεται το κλειδί, μαζί με τις πολιτικές αποφάσεις, της εξέλιξης της ψηφιακής τηλεόρασης στη χώρα μας.

Η ΕΡΤ παίρνοντας και το πράσινο φως από την κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό της υπηρεσίες ΟΤΤ TV. Ήδη όπως μαθαίνουμε οι εταιρείες της LG και της Samsung έχουν ενσωματώσει τις εφαρμογές της ΕΡΤ στο μενού τους και οι κάτοχοι τηλεοπτικών δεκτών αυτών των εταιρειών με μια απλή αναβάθμιση λογισμικού έχουν στο μενού τους τις up της ΕΡΤ. Ανάλογες ενέργειες γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το διάστημα από τις εταιρείες της Sony και της Panasonic ώστε να ενσωματώσουν τις υπηρεσίες της OTT TV της ΕΡΤ στο λογισμικό τους. Την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών είχε προχωρήσει, αν θυμάστε, και το Mega λίγο πριν εγκαταλειφθεί στην τύχη του από τους μεγαλομετόχους του.

Η ΟΟΤ TV ωστόσο δεν είναι ακριβώς υβριδική τηλεόραση. Και η ΕΡΤ βρίσκεται σε διαδικασίες για την ένταξη της στον διεθνή οργανισμό της «HbbTV Αssociation», της διεθνούς Ένωσης για την ανάπτυξη της Υβριδικής Τηλεόραση. Η Ένωση δημιουργήθηκε το 2009 και μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της, 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών 16 ευρωπαϊκές, έχουν αναπτύξει υβριδικές τηλεοπτικές υπηρεσίες.

Η Υβριδική τηλεόραση έχοντας ως στόχο την εναρμόνιση της μετάδοσης (μέσω ευρυεκπομπής και ευρυζωνικών συνδέσεων) των υπηρεσιών ψυχαγωγίας σε καταναλωτές/τηλεθεατές που διαθέτουν έξυπνες τηλεοράσεις, ανοίγει νέους δρόμους και για την ανάπτυξη περιεχομένου. Κυρίως επιτρέπει τη διαδραστικότητα με τους τηλεθεατές-καταναλωτές καθώς έχουν τη δυνατότητα να ανεβάζουν επίσης περιεχόμενο στις υβριδικές πλατφόρμες μέσω του διαδικτύου.

Το θετικό της νέας αυτής τεχνολογίες είναι ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το πρότυπο της μπορούν να λειτουργούν με διαφορετικές τεχνολογίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, όπως δορυφορικά, καλωδιακά ή επίγεια δίκτυα. Και ακόμη η HbbTV μπορεί να παρουσιάσει περιεχόμενο ψηφιακής τηλεόρασης από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της παραδοσιακής εκπομπής τηλεόρασης , Internet και συνδεδεμένων συσκευών στο σπίτι.

Ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας στο συνέδριο της ΕΕΤΤ δήλωσε πως η χώρα μας έχει καθυστερήσει σε αυτό το πεδίο. Και δεν είναι φυσικά η μόνη καθυστέρηση, αφού ακόμη και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής τηλεόρασης, το 40% περίπου της γεωγραφίας της Ελλάδας δεν έχει ψηφιακό σήμα! Ο κ. Κρέτσος μίλησε για το «μέλλον» αλλά δυστυχώς αν δεν λυθούν τα προβλήματα του παρελθόντος το μέλλον της τηλεόρασης δεν θα είναι ομαλό.

Η πρωτοβουλία της ΕΡΤ για ανάπτυξη Hbb TV είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα για το μέλλον. Αρκεί να συνοδευτεί από την τακτοποίηση του αυθαιρέτου της ψηφιακής τηλεόρασης για όλη τη χώρα και να γίνει έναυσμα για μια ανάταση του ελληνικού περιεχομένου ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

**** Όπως έγραψε πάλι το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση: <<Στις αρχές Ιουλίου το ΔΣ τη εταιρείας ενέκρινε το αίτημα της γενικής διεύθυνσης Νέων Μέσων να πληρωθεί η συνδρομή ύψους 8.000 ευρώ ετησίως προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος να γίνει μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Υβριδικής Τηλεόρασης (Hybrid Broadband Broadcast TV – HbbT και να μπορέσει να ανπτύξει τις ανάλογες εφαρμογές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *