Τους χρησιμοποίησαν ως ασπίδα, τώρα τους απολύουν στα κανάλια

mauro-sta-kanalia-1300Η παρακάτω ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ είναι αρκετά επεξηγηματική για το τι ακριβώς έχει συμβεί με τις 9 απολύσεις τεχνικών από το Star του ομίλου Βαρδινογιάννη. Οι τεχνικοί απολύθηκαν και τους προτάθηκε να υπογράψουν σε άλλη εταιρεία παραγωγής του ομίλου, χάνοντας όλα τους τα δικαιώματα! Είναι η απάντηση των μαχόμενων καναλαρχών υπέρ των εργαζομένων που θα έχαναν τις δουλειές τους αν δίνονταν οι 4 τηλεοπτικές άδειες. Και είναι ένα ακόμη χαστούκι σε συνδικαλιστές και εκπροσώπους δημοσιογράφων που προέταξαν τα στήθη τους υπέρ των εργοδοτών τους καναλαρχών, ζητώντας ψηφίσματα συμπαράστασης υπέρ των καναλιών, δηλαδή υπέρ της μη αδειοδότησης των σταθμών των αφεντικών τους. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι συνεχίζουν, οκτώ χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο των mediaαρχών ενάντια στους εργαζόμενους τους, να ταυτίζουν τη δική τους θέση με αυτή των αφεντικών. 
Η ΕΤΙΤΑ έκανε την πρώτη στάση εργασίας στο Star και δεν βγήκε το δελτίο ειδήσεων. Το επόμενο βήμα θα έχει μεγαλύτερη σημασία…
Συνάδελφοι,
Η διοίκηση του STAR εντελώς αιφνιδιαστικά απέλυσε εργαζόμενους και τους προσέλαβε εκ νέου στην εταιρεία παραγωγής με την οποία συνεργάζεται χωρίς να τους ακολουθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα.  Κανένα από τα 5 μέλη της Ένωσής μας παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκαν δεν υπέγραψαν. Και όλα αυτά λίγο καιρό πριν την νέα αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Γιατί άραγε;  Ποια η σκοπιμότητα;

 Οι επιδιώξεις της Διοίκησης του σταθμού είναι ξεκάθαρες.  Επιθυμεί διακαώς την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Με τον τρόπο που γίνεται αυτή η μετακίνηση, ο εργαζόμενος χάνει τα όποια δικαιώματα απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια.  Προσλαμβάνεται με ατομική σύμβαση και δεν ισχύουν γι αυτόν οι Συλλογικές ρυθμίσεις που εξασφαλίζουμε από τον Ο.ΜΕ.Δ.  Παρόλο που αρχικά πηγαίνει στην εταιρεία παραγωγής με τον ίδιο μισθό, η εργοδοσία μπορεί με νέες ατομικές συμβάσεις να τον ρίξει στον κατώτατο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.  Κατά ομολογία του ίδιου του τεχνικού διευθυντή δεν πληρώνονται οι υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά κ.λ.π. Εργασιακός μεσαίωνας δηλαδή!! 

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής όταν ο τεχνικός διευθυντής καλούσε τους εργαζόμενους στο γραφείο του και με ωμό τρόπο τους έθετε το δίλημμα ή να υπογράψουν απόλυση και μετακίνηση στην εταιρεία παραγωγής ή απόλυση και ταμείο ανεργίας.  Αυτός ο κατάπτυστος εκβιασμός επισύρει ποινικές ευθύνες.  Απαιτούμε λοιπόν από τον συγκεκριμένο κύριο να σταματήσει τώρα τους εκβιασμούς διότι εκτός των άλλων το κλίμα που υπάρχει στο σταθμό είναι ήδη πολύ τεταμένο εις βάρος του.
 
Η Ένωσή μας κινήθηκε άμεσα και κήρυξε στάση εργασίας με αποτέλεσμα να μην προβληθεί το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.  Κάλεσε δε την Διοίκηση να σταματήσει άμεσα τις απολύσεις και να ξεκινήσει ένας διάλογος για το θέμα.  Μάταια όμως… Το γραφείο προσωπικού συνέχιζε να καλεί τους εργαζόμενους.
Στην γενική συνέλευση που ακολούθησε, οι εργαζόμενοι του STAR τόνισαν πως ουδέποτε αρνήθηκαν την εργασία.  Ακόμα και όταν κατά καιρούς στο κανάλι υπήρχε δουλειά που δεν ήταν του σταθμού, όπως οι σχολές τηλεόρασης  που συστεγάζονταν παλαιότερα ή η εκπομπή του ΥΠΕΘΑ που γυρίζεται ακόμη και σήμερα στο STAR.
 
Γιατί όμως τώρα πρέπει η μετακίνηση αυτή να γίνει με τον τρόπο της απόλυσης και όχι με άλλους νομικούς τρόπους που υπάρχουν;  Η επίσημη απάντηση από την Διοίκηση είναι πως δεν επιθυμούν στην εταιρεία που θα πάει ο εργαζόμενος να τον ακολουθούν τα εργασιακά του δικαιώματα.
Κύριοι της διοίκησης του STAR,  εφόσον διατείνεστε πως τηρείτε την νομιμότητα και καλοπροαίρετα έστω και για μια στιγμή, ας πούμε πως σας πιστεύουμε, παίρνουμε την κίνηση αυτή ως ΠΡΟΤΑΣΗ προς τους εργαζόμενους.  Κατόπιν τούτου σας γνωρίζουμε πως η γενική συνέλευση των τεχνικών του σταθμού συλλογικά και μαζικά και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει την πρότασή σας. Μην κάνετε τον κόπο να καλείτε έναν έναν τους εργαζόμενους για να τους…. «μιλήσετε».  Δεν πρόκειται να έρθει κανείς.  Αν θέλετε να μιλήσετε σε κάποιον θα πρέπει να μιλήσετε σε ΟΛΟΥΣ!!!  Γι’ αυτό σας καλούμε στην επόμενη συνέλευση των τεχνικών που θα γίνει άμεσα. Εκεί θα  έχετε την ευκαιρία να πείτε αυτά που θέλετε.
  
Αν όμως, κύριοι του STAR δεν πρόκειται για πρόταση αλλά για ΩΜΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ και απολύσετε έστω και έναν τεχνικό επειδή δεν θα δεχθεί την μετακίνηση αυτή, να γνωρίζετε πως αυτόματα μας έχετε ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΟΛΟΥΣ.  Και ένας σταθμός χωρίς τεχνικούς δεν βγαίνει στον αέρα.  Επίσης όπως καταλαβαίνετε, αφού θα είμαστε ΟΛΟΙ απολυμένοι θα μας είναι πολύ εύκολο να διεκδικήσουμε, αναδρομικά τους μισθούς  που παρανόμως μας έχετε κόψει μονομερώς όλα αυτά τα χρόνια.
Όσο για την νομιμότητα μιας τέτοιας απόλυσης, γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς και η νομική σας υπηρεσία πως είναι ΑΚΡΩΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ, ΑΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ.  Και αφού είστε υπέρμαχοι της νομιμότητας, πιστεύουμε πως δεν θα προβείτε σε μια τέτοια κίνηση.
 
Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε πως ήδη το σωματείο μας έχει ενημερώσει για τα αίσχη και τους εκβιασμούς  που γίνονται στο STAR, όλους τους θεσμικούς φορείς αλλά και το Υπουργείο Εργασίας.  Πολύ σύντομα θα έχουμε εκεί τριμερή συνάντηση.
Συνάδελφοι του STAR:
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ
ΜΑΘΑΜΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΟΡΘΙΟΙ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΘΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
ΚΡΑΤΑΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
 
Υγ.  Απαιτούμε και περιμένουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν  θέση για τον ωμό εκβιασμό και τις απειλές που υφίστανται οι εργαζόμενοι του STAR. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *