O ρόλος των ενσωματωμένων δημοσιογράφων στο συνδικαλισμό

μμε Αναστασιου-σκιτσοΑπό τη στήλη του ΠΡΙΝ “Πίσω από τις Κάμερες”

Έχουν ξεσαλώσει οι ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι της διαπλοκής. Όχι μόνο αποτελούν τις γραφίδες των πολιτικών-οικονομικών εντολών των όποιων κάθε φορά αφεντικών τους, αλλά αναλαμβάνουν και το ρόλο των τανκς στη διάλυση των απαιτήσεων για τις εργασιακές συνθήκες. Στο χώρο των ΜΜΕ έχει επικρατήσει ήδη η πλήρης διάλυση εργασιακών σχέσεων, όσοι εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και μειωμένους μισθούς, δεν πληρώνονται ενώ η πλειονότητα είτε είναι στην ανεργία είτε εργάζεται για ψίχουλα στο χαοτικό σύστημα του Διαδίκτυου.

Κι ενώ αυτό το διάστημα προετοιμάζεται η διαδοχή στο σύστημα της διαπλοκής με το άνοιγμα του επαγγέλματος του διαπλεκόμενου και σε νέους επιχειρηματίες και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων, αξιοπρεπών μισθών και επανακατάκτηση του ρόλου του δημοσιογράφου στη γραμμή παραγωγής ενημέρωσης, οι υποτακτικοί, ενσωματωμένοι συνδικαλιστές ή μη, ρίχτηκαν στη μάχη για να προστατέψουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Παλιών και νέων.

Είναι γνωστό ότι στον κλάδο των ΜΜΕ, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι σε οποιονδήποτε άλλο, κυριαρχούσε η αυταπάτη συμμετοχής στην εξουσία της διαπλοκής. Επτά χρόνια μνημονίων διέλυσαν κάθε αυταπάτη. Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι κατανοούν πως δεν έχει σημασία το όνομα στην ούγια της διαπλοκής του Μέσου τους, ούτε οι άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Αντί να αρθρωθεί ακριβώς αυτό το διάστημα ένας αυτόνομος συνδικαλιστικός λόγος, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ συνεχίζουν να τρέχουν πίσω από τους εργοδότες και την κυβέρνηση, είτε παρακαλώντας είτε προσφέροντας τον κλάδο και τους εργαζόμενους σε πλήρη υποταγή. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο συγκρότημα Μπόμπολα επιβεβαιώνουν αυτή την τακτική. Ακόμη και το ΠΑΜΕ Τύπου που έχει ρίξει το βάρος του στους δημοσιογράφους αποκλειστικά στον «Πήγασο» του Μπόμπολα, παρά τα πύρινα αγωνιστικά λόγια, καλεί μόνο σε δικαστικές διαμάχες με τον εκδότη!

Το ερώτημα αν η ζοφερή αυτή εργασιακή και επαγγελματική πραγματικότητα μπορεί να ανατραπεί, τίθεται επιτακτικά πλέον ενόψει των εκλογών για το νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στις 7 και 8 Ιούνη. Η παράταξη της «Ανατροπής στα ΜΜΕ» θα δώσει τη μάχη με ένταση, εξάλλου είναι από τις μόνες που όλα τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιωθεί. Σε θέσεις και συνδικαλιστική στάση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *