Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον ΔΟΛ και τον Πήγασο του Μπόμπολα

ΔΟΛια εξαγορά, MEGAλος έλεγχος του κεφαλαίου στα ΜΜΕ

Με την εξαγορά του ΔΟΛ από τον Μαρινάκη γίνεται ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για το μοίρασμα της ενημερωτικής λείας από τη νέα διαπλοκή. Είχε προηγηθεί η εξαγορά σημαντικού μεριδίου του Mega από τον Σαββίδη.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν καταρχάς πως «λεφτά υπάρχουν». Μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι σέρνουν το χορό των εκατομμυρίων, την ώρα που οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι άνεργοι και οι νέοι δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα. Και είναι πρόκληση να υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι απλήρωτοι για μήνες (όπως στα περισσότερα Μέσα) και οι «νταβατζήδες» προκλητικά να σκορπούν τα εκατομμύρια για να αγοράσουν πολιτική επιρροή και έλεγχο της (παρα)πληροφόρησης.

Δεύτερο, αναδεικνύεται η σημασία που δίνει το κεφάλαιο στο πεδίο της ενημέρωσης, θέλοντας συνολικά να κλιμακώσει την πλύση εγκεφάλου του λαού, αλλά και να κατακτήσει ο κάθε όμιλος έδαφος σε βάρος των ανταγωνιστών του. Ο απευθείας αυτός έλεγχος των ΜΜΕ από τους καπιτα-ληστές, η περιβόητη «διαπλοκή», δηλαδή η υποταγή των ΜΜΕ που αποτελούν μέρος του κοινωνικού πλούτου στα ιδιοτελή συμφέροντα μιας χούφτας αρπακτικών του κεφαλαίου, καθιστά τη δημοκρατία εικονική πραγματικότητα. Και σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συντάχθηκε πλήρως με την ανανέωση της διαπλοκής, προσπαθώντας απλώς να ενισχύσει τις θέσεις των επιχειρηματιών που σήμερα είναι φιλικοί προς αυτή. «Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» και στα ΜΜΕ…

Τρίτο, είναι απαράδεκτο να πληρώνουν οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ, στο Mega, στον «Πήγασο» (Έθνος, Ημερησία κλπ.) και αλλού για να μπορούν να εξαγοραστούν τζάμπα και «καθαρές». Το πτωχευτικό δίκαιο και συνολικά το αντεργατικό πλαίσιο που επιβλήθηκε από τις μνημονιακές αναδιαρθρώσεις μετατρέπουν τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης σε δωρητές σώματος παλιών και νέων αφεντικών, καθώς και τραπεζών, αφού είναι αυτοί που θα δουν οδυνηρά να κουρεύονται αποζημιώσεις και δεδουλευμένα.

Δεν μπορεί οι Ψυχάρηδες, οι Μπομπολαίοι, τα γκόλντεν μπόις που λεηλάτησαν τόσα χρόνια την εργασία των εργαζομένων και τα κέρδη της εποχής των παχιών αγελάδων, τώρα να μένουν στο απυρόβλητο, μαζί με τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τα λεφτά των εργαζομένων.

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως οι εργαζόμενοι σε μια σειρά Μέσα διαλέγουν το δρόμο του συλλογικού αγώνα, με συνελεύσεις και απεργίες, όπως στον «Πήγασο» πρόσφατα με απεργιακό αγώνα πέντε ημερών.

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλλει και θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία αγώνα για:

  • Να μη γίνει καμιά απόλυση στα ΜΜΕ που εξαγοράζονται, διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων
  • Να πληρωθούν πρώτα όλα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων, από παλιούς και νέους ιδιοκτήτες
  • Κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας των παλιών ιδιοκτητών, έτσι ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά Ταμεία και στο δημόσιο
  • Λειτουργία των ΜΜΕ με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και προστασία της διαφορετικής άποψης
  • Προστασία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της δημοκρατικής ενημέρωσης από τα χαλκεία του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, με μέτρα ενίσχυσης δημόσιων ΜΜΕ και αποτροπής ελέγχου των ΜΜΕ από το κεφάλαιο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *