Μάθημα ψηφιακής TV σε βουλευτές από την ΕΕΤΤ

ÂÏÕËÇ - ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÈÅÓÌÙÍ ÊÁÉ ÄÉÁÖÁÍÅÉÁÓ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)Σήμερα στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας παρουσιάστηκε η Έκθεση Πεπραγμένων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών για το 2015. Και όπως ήταν φυσικό οι βουλευτές, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έθεσαν το θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. Όπως διαβάζουμε στο αναλητικό ρεπορτάζ της Νατάσας Θωμά στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσαμάκης και ο αντιπρόεδρος Νίκος Παπαουλάκης, έκαναν φροντιστήριο στους βουλευτές για τις ψηφιακές συχνότητες, το Ψηφιακό μέρισμα 2, την τεχνολογία DVB-T, την Υβριδική Τηλεόραση, τις μπάντες και τα 5G. Και όπως είναι πάλι φυσικό, το κάθε ιδιωτικό Μέσο μετέφερε κατά το συμφέρον του ιδιοκτήτη του, το ρεπορτάζ.

Φθάνουμε για μια ακόμη φορά στην πολιτική εκμετάλλευση των τηλεοπτικών αδειών, τη στιγμή που πολύς κόσμος και των βουλευτών επίσης, δεν γνωρίζουν ότι δεν μιλάμε πια για συχνότητες αλλά για χωριτικότητα, ότι όταν λέμε τηλεοπτικές άδειες εννοούμε περιεχομένου και όχι μετάδοσης, ότι η συχνότητα έγινε multiplex στην οποία μεταφέρονται ανάλογα με την τεχνολογία κωδικοποίησης και τη μέθοδο συμπίεσης από 4 ως και 10 κανάλια.

Πατώντας στην άγνοια προωθείται και η πολιτική-επιχειρηματική εκμετάλλευση της ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση. Ξεχνώντας πως η πρώην κυβέρνηση παρέδωσε σε μια ιδιωτική εταιρεία, τη Digea τη διαχείριση όλου του ψηφιακού φάσματος για την τηλεόραση, και αυτή η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αφήνοντας τη Digea να δρά ως τροχονόμος της τηλεοπτικής εκπομπής και της ενημέρωσης σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τη Βουλή, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δ. Τσαμάκης υποστήριξε ότι με βάση την παρούσα τεχνολογία, μετά το 2020 όταν και θα παραχωρηθεί μέρος του ψηφιακού φάσματος στην κινητή τηλεφωνία για το 5G, χωράνε 5 με 6 κανάλια υψηλής ευκρίνειας. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάκη, το υπάρχον φάσμα επέτρεπε 8-10 κανάλια, αλλά μετά το 2020, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η υποχρεωτική μείωση του φάσματος, λόγω του μερίσματος 2, το οποίο θα φύγει από την ψηφιακή εκπομπή, θα πάει στους κινητούς, θα το δημοπρατήσουν σε περίπου 3 χρόνια.

«Το θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών δεν είναι ευθύνη μας ούτε και μας πέφτει λόγος», δήλωσε ο κ. Τσαμάκης, ενώ απαντώντας στον κ. Βενιζέλο για το αν έχει η ΕΕΤΤ επαφή με το ΕΣΡ για την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η απόφαση του ΣτΕ για το ποιος θα κάνει τη διαγνωστική διαδικασία είναι σαφής. Το ΕΣΡ είναι αρμόδιο. Το ΕΣΡ μας απηύθυνε ερωτήματα τεχνικής φύσεως όπως για το πόσοι σταθμοί χωράνε στο φάσμα, και στείλαμε πλήρης απαντήσεις με ουδετερότητα. Εμείς κάναμε αναγωγή ανά πολυπλέκτη, και εκεί σταματάμε. Δεν έχουμε ευθύνη, ούτε μας πέφτει λόγος για το πόσες άδειες θα αποκτηθούν. Σε δύο επιστολές μας απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που έθεσε το ΕΣΡ. Τι θα γίνει μετά με το «μέρισμα 2», είναι πολιτική απόφαση. Η απομείωση του φάσματος σημαίνει και περιορισμό χωρητικότητας».
Σε πλήρη αντίθεση με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ ο αντιπρόεδρος της Ν. Παπαουλάκης ηποστήριξε ανοιχτά πως με την αξιοποίηση και εφαρμογή της νέας τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα να αυξηθούν από 9 μέχρι και 18. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ είπε ότι εάν η Ελλάδα διαπραγματευτεί μπορεί να μεγαλώσει το φάσμα της, διεκδικώντας περισσότερους πολυπλέκτες, καθώς και ότι με μια απλή και εύκολη αλλαγή της τεχνολογίας χωρίς επιβάρυνση για τους πολίτες, όπως για παράδειγμα με ένα υβρίδιο σημερινής τεχνολογίας «Τ» και της αναβαθμισμένης «Τ2», η δυνατότητα ανεβαίνει στην ταυτόχρονη μετάδοση 12 επιπλέον σταθμών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *