Για τους εργαζόμενους των πρώην Εκδόσεων Λυμπέρη

αλφα-εντιΠαρέμβαση από τους Εργάτες Τύπου

Πριν από λίγες ημέρες, οι εργαζόμενοι των πρώην Εκδόσεων Λυμπέρη, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την παύση εργασιών της εταιρείας, εισέπραξαν ένα μέρος των δεδουλευμένων που τους οφείλονταν, κατόπιν εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη διάδοχη εταιρεία Alpha Editions (ιδιοκτησίας ομίλου Κοντομηνά, διοικούμενη από τον Θ. Φιλιππόπουλο). Στον βαθμό που μέλη της παράταξής μας, των Εργατών Τύπου, συνέβαλαν αποφασιστικά σε αυτή την εξέλιξη, οφείλουμε να κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό – παρότι ο αγώνας των πρώην εργαζομένων του Λυμπέρη δεν τελείωσε και υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν και πρέπει να διεκδικηθούν.

Κατ’ αρχάς, μπορεί η προσπάθεια αυτή να ήταν κατά κύριο λόγο στο νομικό επίπεδο, όμως έχει και μια ιδιαίτερη συνδικαλιστική σημασία, καθώς χρειάστηκε να ξοδευτούν από τους συναδέλφους μας αμέτρητες ώρες συζήτησης, παρακίνησης και φυσικής παρουσίας ώστε να κρατηθεί ζωντανό αυτό το «μέτωπο», οι εργαζόμενοι να μη δειλιάσουν και να μην τα παρατήσουν – ύστερα από απανωτές δίκες, αναβολές δικών κ.ο.κ. Και εδώ αποδεικνύεται πόσο κρίσιμο είναι να υπάρχει το σωματείο, να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι ενεργά στα σωματεία τους. Τίποτα δεν θα είχε γίνει χωρίς τη συνεχή παρουσία και σθεναρή υποστήριξη (σε όλα τα επίπεδα) από μέρους της ΕΣΠΗΤ. Αυτό θα πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους τους εργαζόμενους. Να συμμετάσχουμε πολύ πιο δραστήρια, λοιπόν, στο σωματείο μας!

Κατά δεύτερον, αποδείχθηκε μέσα από αυτή την προσπάθεια ότι υπάρχουν περιθώρια διεκδικήσεων ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Το γεγονός ότι οι Φιλιππόπουλος-Κοντομηνάς αναγκάστηκαν, μετά τη δικαστική απόφαση, να κηρύξουν λύση και εκκαθάριση στην Alpha Editions, ότι έδωσαν έστω αυτά τα χρήματα, ότι η δικαστική απόφαση αναγνώρισε τη δολιότητα και το «στήσιμο» της «διαδοχής», ότι οι εργαζόμενοι του Λυμπέρη συνέχισαν επί όλα αυτά τα χρόνια απτόητοι την προσπάθειά τους… όλα αυτά δείχνουν ότι οι εργοδότες δεν είναι ανίκητοι. Για να νιώσουν πραγματικά τη δύναμή μας και να πάρουμε πίσω αυτά που μας στέρησαν πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι στο σωματείο, να βρούμε έναν κοινό δρόμο με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ και, το κυριότερο, η ΕΣΠΗΤ να χαράξει μια πολύ πιο αποφασιστική και τολμηρή γραμμή, με παρουσία σε όλα τα μαγαζιά, ενθάρρυνση των συναδέλφων και συγκεκριμένα αιτήματα, που θα βγάλουν πάλι μπροστά τις διεκδικητικές διαθέσεις του κλάδου. Εμείς οι Εργάτες Τύπου δεσμευόμαστε να παλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση!

 

Απρίλιος 2017                                                                                                                 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *