Η Σαμιακή τηλεόραση δεν πέθανε την… πέθαναν

Από τον Γιάννη Τζούμα και τη στήλη του “Αληθινά”

Η είδηση δεν έγινε καν μονόστηλο κι αν δεν κατέθετε ερώτηση Βουλευτής του κόμματος «Ποτάμι» δεν θα το έπαιρνε είδηση ούτε η Βουλή. Και τώρα που το πήρε, θα πει κάποιος, ποια ουρά γαϊδάρου θα στάξει; Σωστό, για τους μη γαϊδάρους πάντως, επιτρέψτε μου λίγο συναίσθημα.

Πριν 29 χρόνια -πώς πέρασαν σαν το… ποτάμι- με μαύρα μαλλιά τότε ο Μανώλης Γιανακέλλος από τη Μυτιλήνη, οι Γιάννης Τζούμας με τον Μικέ Γιαννάρα από τη Χίο και ο Χάρης Ζαβουδάκης από τη Σάμο, έβαλαν κάτω την τρέλα, το μεράκι τους και τα χρήματά τους και επένδυσαν στο όνειρο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρξει τοπική τηλεόραση.

Πιο τρανή απόδειξη από τα χρόνια ζωής τους και της ιστορίας της κάθε μιας και όλων μαζί δεν μπορεί να υπάρξει.

Έκτοτε σκάσαμε όλοι ένα κάρο λεφτά σε μια πατρίδα, που λέει τώρα και στους ομογενείς να… επενδύσουν, τρεις φορές καταθέσαμε μια ντουλάπα χαρτιά ο καθένας και κάτι τρελά ποσά παράβολα αλλά παραμείναμε με… προσωρινή άδεια λειτουργίας, γιατί η πατρίδα μηχανισμούς για να δώσει μόνιμη δεν είχε ούτε απέκτησε ποτέ.

Μια ωραία πρωία λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξάντλησε τα περιθώρια να μας εναρμονίσει και εδώ με τα… ανθρώπινα δεδομένα και είπε και ελάλησε ότι υποχρεωτικώς περνάμε όλοι στην ψηφιακή εποχή.

Οι πολίτες υποχρεώθηκαν να αγοράσουν αποκωδικοποιητές και εμείς να πετάξουμε όλη μας την τεχνική επένδυση, την αποκτηθείσα με αίμα και ιδρώτα και να μπούμε υποχρεωτικά στην πλατφόρμα της Digea η οποία όχι μόνο ήταν μονοπώλιο, αλλά οι μέτοχοί της ήταν όλα τα μεγάλα κανάλια των Αθηνών, εκείνα που από την πρώτη στιγμή εύχονταν να ψοφήσουμε, αφού γνώριζαν καλά ότι οι τοπικές τηλεοράσεις τους κόβουν μεγάλο τμήμα τηλεθέασης.

 Όρισαν λοιπόν ένα τρελό τίμημα (πρέπει να πληρώνουμε μαζί με την τηλεφωνική σύνδεση ένα ποσό που ξεπερνά μηνιαίως τις 2.000 ευρώ (!) την ώρα που η τηλεοπτική διαφήμιση κυμαίνεται από 100 έως 300 ευρώ μηνιαίως, αφού η τοπική αγορά αυτό αντέχει). Και δεν όρισαν μόνο αυτό, αλλά ανάγκασαν και τους μισούς νησιώτες να γίνουν πελάτες με το ζόρι στις συνδρομητικές πλατφόρμες, που και αυτές δικές τους είναι, αφού μετά την Digea, τηλεόραση… δεν ξανάδαν.

Προσέξτε, ο παραλογισμός δεν σταματά εδώ, αλλά με τις ευλογίες του πολιτικού συστήματος παίρνει και τρελό χαρακτήρα. Δεν μας φόρτωσαν μόνο ένα απίστευτο ενοίκιο, μας… αναβάθμισαν και σε περιφερειακά κανάλια, την δε Σάμο την ενέταξαν στα… Δωδεκάνησα. Ανάγκασαν δηλαδή τη Σαμιακή Τηλεόραση να πληρώνει ενοίκιο για να την βλέπουν στη… Ρόδο και την Κω, όπως βλέπουν και τις χιώτικες τηλεοράσεις στη Λέσβο και τη Λήμνο!

Δεν μας είπαν οι σοφοί της Βουλής όχι μόνο τι ενδιαφέρει τον Λημνιό μια είδηση της Χίου, αλλά να μας πουν το λόγο που ένα κατάστημα της Λήμνου θα διαφημιστεί σε μια χιώτικη τηλεόραση. Μήπως για να δουν την προσφορά του οι Χιώτες και να μπουν στο πλοίο να πεταχτούν… μια εβδομάδα στη Λήμνο να επωφεληθούν της προσφοράς;

Παλαβά πράγματα δηλαδή με ένα στόχο, που προφανώς αποτελεί επιλογή του πολιτικού συστήματος. Ένας – ένας να «σκάει» όπως έγινε με την Σαμιακή Τηλεόραση που δεν άντεξε.

Υ.Γ.: Με συγχωρείτε για το μάκρος και το… συναίσθημα αλλά να ξέρετε ότι το κλαδί μαραίνεται από τα άκρα. Η Σαμιακή Τηλεόραση δεν πέθανε την πέθαναν, όσοι βήμα το βήμα κουτσουρεύουν τα νησιά μας, αφαιρώντας τους όλα τα στοιχεία ζωντάνιας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *