Η εργοδοσία του ΔΟΛ στρέφεται κατά δεκάδωκων εργαζομένων…

δολ-5Στη Βουλή η προκλητική αγωγή κατά των απλήρωτων εργαζομενων του ΔΟΛ που είναι σε καθεστώς επίσχεσης

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την αγωγή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) σε βάρος εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Χρήστο Καραγιαννίδη.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι η αγωγή κατατέθηκε προκειμένου να αποφύγει ο Οργανισμός την καταβολή των δεδουλευμένων και ρωτούν την υπουργό Εργασίας, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει “ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα των εργαζομένων στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους”.
“H εργοδοσία στρέφεται κατά δεκάδων εργαζομένων του ΔΟΛ, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (22/3/17)” αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές και προσθέτουν: “Σύμφωνα με αυτό, η καταφυγή των εργαζομένων στο συγκεκριμένο μέτρο χαρακτηρίζεται ως καταχρηστική, με την αιτιολογία ότι έτσι υπονομεύονται “οι πιθανότητες διάσωσης της εταιρίας.
Ταυτόχρονα, η εργοδοσία υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν άσκησαν το δικαίωμά τους “εντός των ορίων της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών”. Αυτός ο ισχυρισμός, ωστόσο, είναι τουλάχιστον ανεδαφικός, καθώς στο συγκεκριμένο δικόγραφο προηγείται μια εκτενέστατη περιγραφή της μη πληρωμής και των μειώσεων μισθών που έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια”

“Το πλέον προκλητικό, όμως, σε αυτή την αγωγή είναι το γεγονός ότι η εργοδοσία Ψυχάρη αιτείται από το δικαστήριο, όχι μόνο την ακύρωση της επίσχεσης εργασίας αλλά και την επιβάρυνση των εργαζομένων με τα σχετικά δικηγορικά και δικαστικά έξοδα. Συνέπεια των παραπάνω θα είναι, πέραν των άλλων, και η απώλεια του ειδικού επιδόματος που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.
Είναι προφανές ότι για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΔΟΛ δεν ευθύνονται οι μεσαία και χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι. Αντιθέτως, ευθύνη έχει η διεύθυνσή του, η οποία σύναπτε συμβόλαια ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με τους γνωστούς και μη εξαιρετέους μεγαλοδημοσιογράφους.
Ως εκ τούτου, η εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στους απλούς εργαζόμενους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται ως παράγοντας “υπονόμευσης”. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πίσω από αυτή τη κίνηση του ΔΟΛ ελλοχεύει ο κίνδυνος για γενίκευση της αυθαιρεσιών και των εκδικητικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων”, καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *