Ακέφαλη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών μετά την παραίτηση Λουρόπουλου

Digea2_big

Η υπογραφή της παράδοσης των ψηφιακών συχνοτήτων 7-2-2014

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Κώστα Κουρόπουλου, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, δυο ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές άφησε την ανεξάρτητη αρχή ακέφαλη.

Η παραίτησή του, αν και ο ίδιος επιμένει σε προσωπικούς λόγους, λίγες ώρες πριν την αλλαγή της κυβέρνησης, συνδέθηκε εκ των πραγμάτων με το πρόσφατο έργο της ΕΕΤΤ και του προέδρου της.Ο Κ.Λουρόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές τόσο για την παράδοση του ΟΠΑΠ (ως πρώην διευθύνων σύμβουλος του) στον Δ. Μελισσανίδη όσο και για το έργο παράδοσης των ψηφιακών συχνοτήτων στο μονοπωλιακό πάροχο δικτύου των καναλαρχών, τη Digea. ‘

Ηταν ο πρόεδρος που δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές στην Επιτροπή  θεσμών και διαφάνειας, υποστήριξε τον διαγωνισμό των ψηφιακών συχνοτήτων, επιρρίπτοντας ευθύνες στους βουλευτές! Η θητεία του έληγε το 2017 και σύμφωνα με εκτιμήσεις η παραίτησή του δείχνει να έχει σχέση με τις φημολογούμενες ενοποιήσεις των ανεξάρτητων αρχών.

Η ΕΕΤΤ σύμφωνα με το νόμο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον πρόεδρο της, με τους δυο αντιπροέδρους της Δ. Δεληκωστόπουλο και Ν. Παπαουλάκη αλλά είναι φανερό πως το έργο της θα είναι “υπηρεσιακό”. Για τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επείγει ανάμεσα σε όλα τ΄άλλα να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση και για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Και η στάση που θα τηρήσει έναντι της ΕΕΤΤ θα προσδιορίσει το ποιά ακριβώς γραμμή θα ακολουθήσει.

 

Η παραίτηση του προέδρου της ΕΕΤΤ δεν ήταν αναμενόμενη από την κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσαν το ΕΜΕΑ.GR πηγές από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι οποίες ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη παραίτηση να έχει μια σχέση όσο με τις επερχόμενες εκλογές, όσο και με τη φημολογούμενη αναδιάρθρωση των ανεξάρτητων Αρχών, με την ενδεχόμενη συγχώνευση όσων έχουν “συγγενικό” αντικείμενο.

Σημειώνεται ότι η θητεία του Κώστα Λουρόπουλου έληγε κανονικά το Δεκέμβριο του 2017.
ς
Η παραίτηση του Κωνσταντίνου Λουρόπουλου από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προκάλεσε αρκετά έκπληξη σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, δεδομένου ότι δεν είχε ξανασυμβεί στο πρόσφατο παρελθόν να αποχωρήσει οικειοθελώς ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για την τηλεπικοινωνιακή αγορά ελάχιστες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.
Η πρώτη εκτίμηση από παρατηρητές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς ήταν ότι η κίνηση αυτή σχετίζεται με το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών και τις κυβερνητικές αλλαγές.
Με δεδομένο κιόλας ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ ορίζεται ουσιαστικά από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, μοιάζει μάλλον απίθανο μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κρατούσε στη θέση του έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι μεν τεχνοκράτης και αλλά ταυτόχρονα ήταν ο διευθύνων σύμβουλος με τον οποίο ο ΟΠΑΠ όταν πωλείτο ο τελευταίος στην Emma Delta.
Μία πώληση που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ενώ η μετακίνηση στη συνέχεια του κ. Λουρόπουλου στην ΕΕΤΤ είχε ως αποτέλεσμα να χαρακτηρισθεί ως «άνθρωπος ειδικών αποστολών». Επιπλέον, τους πρώτους μήνες της θητείας του ήταν που πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των επίγειων παρόχων της ψηφιακής τηλεόρασης, ο οποίος κατέληξε στη Digea έναντι του εξαιρετικά χαμηλού ποσού των 18,2 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια, γεγονός που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Από την άλλη πλευρά, το περιβάλλον του κ. Λουρόπουλου επιμένει ότι η παραίτηση οφείλεται αποκλειστικά σε προσωπικούς λόγους και ότι το χρονικό σημείο που επελέγη δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *