Πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής

epitropi708daneiaΣτους φορολογούμενους τα φέσια παλιάς και νέας διαπλοκής

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου στο ΠΡΙΝ της Κυριακής
Μόνον πολιτικές σκοπιμότητες θα εξυπηρετήσει η κόντρα περι διαπλοκής που έχει ξεκινήσει με το πόρισμα τη Εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ Με μία δικομματική κόντρα που θα περιλαμβάνει την κυπριακή εταιρία της Αυγής και τα δάνεια του Κύρηκα Χανιων αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη ή σύγκρουση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νεά Δημοκρατία, με τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια στα κομματα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η συζήτηση θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και θα λειτουργήσει καταρχήν ώς «προπέτασμα καπνού» για την κυβέρνηση απέναντι στις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Παράλληλα, μέσω της δικομματικής αντιπαράθεσης επιδιώκεται η συσκότιση των όσων πραγματικά διαφάνηκαν στην 9μηνη αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο στόχος είναι απλώς να αποτελέσει πρόκριμα για τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης να έχει ένα πιο φίλιο τοπίο στον χώρο των ΜΜΕ. Τα στοιχεία που είδαν το φώς της δημοσιότητας με την κατάθεση των πορισμάτων των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν τη δική τους αυτοτελή αξία.

Καταρχήν, επιβεβαιώνεται με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ένας δανεισμος κομμάτων και ΜΜΕ που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ο οποίος αποληρώνεται σταδιακά μέσω της απομύζησης των φορολογουμένων που χρηματοδοτούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά επιμέρίζονται σε 418 εκατομμύρια ευρώ για τα πολιτικά κόμματα, 1,3 δισεκατομμύρια στα «κρισιακά» δάνεια των επιχειρήσεων ΜΜΕ, ενώ καταδυκνείεται και περίπου μίσο δισ. νέου δανεισμού προς αυτές τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον αυτές που έχουν θετικούς ισολογισμούς. Τα δάνεια των κομμάτων αφορούν κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αφού οφείλουν 201 και 190 εκατομμύρια αντίστοιχα. Τα δάνεια προέχονται από όλο το τραπεζικό φάσμα με τη μερίδα του λέοντος, όμως, να αντιστοιχεί στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) που έσπασε σε «καλό» και «κακό» κομμάτι για να παραδοθεί στη συνέχεια στην Τράπεζα Πειραιώς, συνοδευόμενη βέβαια από ένα γενναιότατο χρηματικό μπόνους μελλοντικών εξασφαλίσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δανεισμό της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ από την Εθνική, ενώ το ΚΚΕ 8,3 εκατομμύρια ευρώ από την Εθνική και την Atticabank. ‘Οπως είναι γνωστό, στο πόρισμα που κατέθεσε η πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και ψηφίστηκε από την Εξεταστική Επιτροπή δεν προκύπτει καμμία ένδειξη ποινικής ευθύνης για πολιτικά πρόσωπα οπότε δεν συντρέχει λόγος να ενεργοποιήθεί ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών» και να συσταθεί προανακριτική επιτροπή. Η κατάληξη αυτή είναι αναμενόμενη, για όποιον δεν έχει αυταπάτες σχετικά με τη νομοθετική δομή και τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στην εξεταστική επιτροπή, τόσο από τους εκπροσώπους των τραπεζικών ιδρυμάτων όσο και από τους επιχειρηματίες της ενημέρωσης τα διοικητικα συμβούλια των τραπεζών δεν οφείλουν να προορίζουν εμπράγματες εγγυήσεις για τα δάνεια που χορηγούν.

Αντιθέτως, οφείλουν να ενισχύουν την επιχειρηματικότητα με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την αποτίμηση των επενδυτικών σχεδίων. Εγγυητής για όλη αυτή την πρακτική και τη λειτουργία ειναι η ΕυρωπαΙκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και το ελληνικό παράρτημά της η ΤτΕ. Εποπτεύουν το χρηματοπιστωτικό σύστη- μα με αυτά ακριβώς τα κριτήρια. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που προκύπτει από τις καταθέσεις στην ακροαματική δια- δικασία σχετικά με την χορήγηση των δανείων, είναι η βαθύτερη εμπλοκή της ΕΕ στην όλη διαδικασία της δανειοδότησης. Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν, από το 2013 και μετά στις επιτροπές δανειοδότησης συμμετέχει και ο εκπρόσωπος της ΕΕ και μάλιστα με δικαίωμα βέτο. Ουσιαστικά, το αποκαλούμε- το «τρίγωνο της διαπλοκής» έχει γίνει πλέον «τετράγωνο». Η νέα φάση ανάπτυξης των διαπλεκόμενων σχέσεων επιχειρηματιών και πολιτικών εκπροσώπων θα περιλαμβάνει πλέον και αυτό τον παράγοντα, στον οποίο καλούνται να προσαρμοστούν οι πάντες. Στην πραγματικότητα η διαπλοκή …αναβαθμίζεται με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εξελίξεις στην εγχώρια «αγορά της ενημέρωσης». Χρίσμα θα παίρνουν τα μέσα εκείνα που υπηρετούν, με την πρέπουσα ιεράρχηση, τις επιδιώξεις του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου. Οσον αφορά το σύνολο των χρεών που προκύπτουν από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος, είναι κάτι παραπά- νω από σαφές ότι δεν πρόκειται να καλυφθεί. Για τα κόμματα έχει ήδη θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο του 40% των χρηματοροών τους, ενώ αναζητούνται φόρμουλες περαιτέρω διευκολύνσεων. Επίσης, η νομοθετική ρύθμιση που έχει προαναγγείλλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τα υπερχρεωμένα Μέσα Ενημέρωσης, ουσιαστικά, συνιστά μια μορφή εξειδικευμένης πτώχευσης των επιχειρήσεων, οπότε ούτε απο εκεί μπορούν να αντληθούν χρήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *