Άτοκο δάνειο προς την εταιρεία η εργασία στην Ίριδα των Ψυχάρη-Μπόμπολα

irisΗ είδηση στην πρόσκληση του σωματείου Λιθογράφων προς τους εργαζόμενους της εκτυπωτικής μονάδας της Ίριδας” των Ψυχάρη-Μπόμπολα, κρύβεται κάπου στη μέση. Η εταιρεία που έχει ως όρο εργασίας να μην είναι μέλη σωματείων οι εργαζόμενοι της, προχώρησε σε ένα νέο μέτρο. Δεν πληρώνει μισθούς και τους λογίζει ως “άτοκο δάνειο” των εργαζομένων προς την εταιρεία! Τι άλλο θα ακούσουμε! Στην Ίριδα οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες αλλά επικρατεί απόλυτη σιωπή καθώς το κλίμα τρομοκρατίας έχει φτιαχτεί εδώ και πολλά χρόνια. Μετά τις μειώσεις μισθών και τις ατομικές συμβάσεις υπό την απειλή απόλυσης, η εταιρεία με πρόχημα ότι “δεν πάει καλά” έκοψε και τους μισθούς. Η Ένωση λιθογράφων καλεί τους εργαζόμενους να σπάσουν τη σιωπή, αν και το θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο με το φόβο που επικρατεί σε αυτή την εταιρεία.

Συνάδελφοι, στην εταιρεία  “Ίρις Εκτυπωτική”

Η εργοδοσία της εταιρείας Ίρις Εκτυπωτική με τις καθυστερήσεις πληρωμώνπου έχουν φτάσει αρκετούς μήνες, έχει φέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες ανέχειας. Με τον πιο ζωντανό τρόπο αποδεικνύεται πως το μέτρο της περικοπής επιδομάτων ή των ατομικών συμβάσεων στο όνομα του «να σωθεί η εταιρία» δεν ήταν αρκετό. Τώρα που τους άνοιξε η όρεξη, ζητάνε και άλλες θυσίες. Κρατώντας τη μισθοδοσία ως άτοκο δάνειο από τους εργαζόμενους, δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί.

Οι εξελίξεις γενικότερα στον κλάδο με το κλείσιμο εντύπων, είναι μία εξέλιξη που δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει. Αποτελεί μέρος γενικότερων εξελίξεων στον Τύπο, που ακολουθώντας την αναδιάταξη στα Τηλεοπτικά Μέσα, πρόκειται να δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Αντίστοιχα σχέδια επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες ο ΔΟΛ και κατ΄ επέκταση θα επηρεαστεί και το τυπογραφείο που τυπώνει τα παραπάνω έντυπα.
Οι εργοδότες του κλάδου, κάνουν τα σχέδιά τους με στόχο να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους σε αυτόν ή σε άλλον κλάδο. Είναι σαφές ότι όχι απλά αδιαφορούν για τις συνέπειες στις ζωές των συναδέλφων, αλλά είναι διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που απλόχερα τους παρέχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απολύσεις, δουλεμπορικά γραφεία, μειώσεις και καθυστερήσεις πληρωμών.
Είναι η ώρα να πάψει η ανοχή από πλευράς εργαζομένων στην απλήρωτη εργασία. Η λογική του «μικρότερου κακού», του «ας κάνω υπομονή μήπως φτιάξουν τα πράγματα γιατί έξω υπάρχει μεγάλη ανεργία», οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης.Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, για το τι σημαίνει αλήθεια, αυτή η ανάπτυξη που μας υπόσχεται η Κυβέρνηση. Πως επηρεάζουν εμάς τους εργαζόμενους οι θετικοί ρυθμοί της οικονομίας που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι αυτή η ανάπτυξη έχει κριτήριο τα κέρδη των εργοδοτών, των μονοπωλιακών ομίλων, μεγαλοεκδοτών, εργολάβων και εφοπλιστών.

Το Σωματείο Λιθογράφων καλεί τους εργαζόμενους της Ίριδας, να μην αποδεχθούν την απλήρωτη εργασία. Να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα για όλους. Να απαιτήσουν την κατάργηση των «γραφείων ενοικίασης εργαζομένων» που είναι η σύγχρονη μορφή σκλαβιάς.
Κανένας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του, να σώσει το «τομάρι» του όταν όλος ο κλάδος δέχεται επίθεση. Μόνο μέσα από τη συλλογική δράσημπορούμε να δώσουμε λύσεις και προοπτική στον αγώνα μας.Καλούμε όλους τους συναδέλφους της Ίριδας, να επικοινωνήσουν με το Σωματείο Λιθογράφων και από κοινού να οργανώσουμε την πάλη για την καταβολή των δεδουλευμένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *