Ποιοι, πως και γιατί θέλουν να σώσουν τον ΔΟΛ

dol-4photo-1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf-204x300«Έπαθλο» ο ΔΟΛ: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θέλουν να τον διασώσουν

Αναδημοσίευση από τις “Τυπολογίες”
Αποστολή διάσωσης του ΔΟΛ από νέο επιχειρηματικό σχήμα με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, με προϋπόθεση την καταβολή από τους «επενδυτές» μετρητών (τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ) και με αντίδωρο το «κούρεμα» των δανείων, που ορισμένοι θα ήθελαν να φτάσει ως και το 90%. Η στήλη από το περασμένο Σάββατο είχε αποκαλύψει την πρόταση του Φώτη Μπόμπολα προς τις τράπεζες προκειμένου να αποκτήσει τον ΔΟΛ. Και ενώ αυτό φαινόταν αδιανόητο, με δεδομένα τα αντίστοιχα προβλήματα του Πήγασου σε δανεισμό και μισθοδοσία, τόσο οι τράπεζες όσο και η κυβέρνηση αλλά και ο Σταύρος Ψυχάρης άρχισαν να το συζητάνε!

 

Το αφεντικό του ΔΟΛ δεν πλήρωσε τη δόση των τόκων επί του δανείου του 2014 που όφειλε στις τράπεζες και η απόφαση που ελήφθη είναι να καταγγελθούν οι δανειακές συμβάσεις και να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης του ιδιοκτήτη από την επιχείρησή του. Με την εφαρμογή του νόμου Δένδια (4307/2014) θα γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης, με δύο προοπτικές: Είτε να βρεθεί επενδυτής -σενάριο που δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει ο Φώτης Μπόμπολας- είτε να προχωρήσει η εκκαθαρίστρια εταιρεία, που θα είναι η Grant Thornton, σε εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, όπως είναι τα πιεστήρια, οι εφημερίδες, ο ραδιοφωνικός σταθμός, το μερίδιο του ΔΟΛ στο Mega κ.ά. Σε καθεστώς εκκαθάρισης βρίσκεται και η ΧΚ Τεγόπουλος, ενώ πουλήθηκαν διαδοχικά οι μετοχές της στο «Άργος» και το πιεστήριο στον Όμιλο των Παραπολιτικών. Ο ΔΟΛ είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στην Ελλάδα και το κυβερνητικό επιχείρημα για τη διάσωσή του, εφόσον υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον, είναι το μέγεθός του, δηλαδή οι συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει στην υπόλοιπη αγορά.

 Το ενδιαφέρον του Φ. Μπόμπολα

Ο Φώτης Μπόμπολας εμφανίστηκε στο γραφείο του Στ. Ψυχάρη την περασμένη Δευτέρα, όπως και ο Βασίλης Μουλόπουλος, πρόεδρος της «Αυγής», στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθυντής σύνταξης του «Βήματος». Και στο παρελθόν, τουλάχιστον δύο φορές, ο Φ. Μπόμπολας συζήτησε με τον Στ. Ψυχάρη για τη συγχώνευση ΔΟΛ – Πήγασου, αλλά η τελική διαφωνία ήταν για το ποιος θα αποφάσιζε. Ο Στ. Ψυχάρης θέλει να έχει την πρωτοκαθεδρία των «Νέων» και του «Βήματος». Τώρα, το σχέδιο που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι η επί της ουσίας συγχώνευση των… δανείων ΔΟΛ και Πήγασου και η επαναλειτουργία του Mega με διαφορετικές μετοχικές συνθέσεις, χωρίς την παρουσία του Στ. Ψυχάρη.

Το πρόβλημα είναι ο αντίστοιχα υψηλός δανεισμός που έχει ο Πήγασος και η απροθυμία του Φώτη Μπόμπολα να πληρώσει το προσωπικό στον Πήγασο και στο Mega. Η κυβέρνηση φοβάται πως ο Φ. Μπόμπολας επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα του Πήγασου και του Mega μεγαλώνοντάς το, ώστε με κάποια μετρητά να πετύχει σημαντικό «κούρεμα» των υποχρεώσεων. Ο ιδιοκτήτης του Πήγασου προσδοκά στην υποστήριξη του Δημήτρη Μάρη, ο οποίος δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να μπει στα media και έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Ο επιχειρηματίας έχει φτιάξει έναν αναπτυσσόμενο όμιλο, την 24MEDIA, και επιδιώκει την πρόσβαση στην τηλεόραση. Ωστόσο, επί του θέματος του ΔΟΛ κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Η μόνη επένδυσή του στον Τύπο είναι ένα μικρό μερίδιο στη «Δημοκρατία».

 Οι συζητήσεις με Γ. Αλαφούζο

Τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση η διάσωση του ΔΟΛ λαμβάνει χαρακτήρα «επάθλου». Η ΝΔ θα ήθελε να περάσει το συγκρότημα στον Γιάννη Αλαφούζο. Ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ είχε συζητήσεις με τον Στ. Ψυχάρη, οι οποίες ωστόσο διακόπηκαν από τη ροή των εξελίξεων και ύστερα από ψύχραιμες εισηγήσεις των στελεχών του Φαλήρου. Η κουβέντα έγινε, το ενδιαφέρον υπάρχει για τον πολιτικό έλεγχο ενός συγκροτήματος που κινείται στο Κέντρο, δίπλα στη συντηρητική «Καθημερινή» και τον (νεο)φιλελεύθερο ΣΚΑΪ, και πολλοί θεωρούν πως με ένα γενναίο «κούρεμα» και επένδυση ενός ποσού γύρω στα 25 εκατ. ευρώ το εγχείρημα μπορεί να έχει επιτυχία.

 Το «όχι» των αριστερών

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ενεργοποιείται και η κυβέρνηση για τη διάσωση του ΔΟΛ, παρά τις επώνυμες διαφωνίες του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή» («Ο ΔΟΛ είναι ΔΟΛ») και του Κώστα Βαξεβάνη.

 Τράπεζες και μισθοί

Ένα μεγάλο ζήτημα για τον ΔΟΛ είναι η πληρωμή των εργαζομένων για να διατηρηθεί στη ζωή η εταιρεία και να συνεχίσουν να εκδίδονται τα έντυπά της. Ο Στ. Ψυχάρης εμφανίζεται διατεθειμένος να υπογράψει την αίτηση υπαγωγής στο νόμο Δένδια, εφόσον αποπληρωθούν οι οφειλές στους εργαζόμενους από τις τράπεζες (2 εκατ. ευρώ), οι οποίες φέρονται να ζητούν νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση. Πάντως, το κλειδί για τις εξελίξεις το κρατούν οι τράπεζες, οι οποίες θα αποφανθούν για το μέλλον της επιχείρησης – σε ποιον επιχειρηματία θα πάει, αν τελικώς υπάρξει ενδιαφέρον, ή αν θα δημοπρατήσουν την περιουσία του οργανισμού. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων είναι στην Alpha Bank, ενώ ένα τμήμα υπάρχει και στην Εθνική. Η πρώτη τράπεζα, εσχάτως, έχει καλή σχέση με τα νότια προάστια, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνιστά πρόκριμα για τον επιχειρηματία που θα διεκδικήσει τον ΔΟΛ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *