Πάει και το “σκάνδαλο” της Digea, “αθώο” το ξεπούλημα συχνοτήτων

digea-%cf%83%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b1%ce%bb%ce%bfΠρος αρχειοθέτηση φαίνεται να οδεύει η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει για το θέμα της DIGEA ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας που ερεύνησε τις καταγγελίες, έκρινε με βάση όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία ότι δεν συντρέχει τυπικά κώλυμα στη DIGEA να ανακηρυχτεί υπερθεματίστρια του διαγωνισμού για τη «χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής». Έχει σημασία το σκεπτικό της εισαγγελέως μιας και θεωρεί πως δεν υπάρχει πρόβλημα οι μέτοχοι της Digea να είναι και ιδιοκτήτες των καναλιών-πελατών της εταιρείας, λόγω διαφορετικής “νομικής προσωπικότητας”(!)

Η είδηση δόθηκε από το δικαστικό ρεπορτάζ δέκα μέρες μετά τον ανασχηματισμό κατά τον οποίο η αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ και των τηλεπικοινωνιών περνάει στο νέο υπερυπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ο Χρήστος Σπίρτζης ως και την τελευταία στιγμή επέμενε πως η εισαγγελική έρευνα θα δικαιώσει την προσφυγή του εναντίον του διαγωνισμού παραχώρησης του φάσματος στη Digea. Τελικά διαψεύσθηκε.

Όπως λένε οι πληροφορίες η έρευνα ολοκληρώθηκε και η εισαγγελέας επικαλούμενη την πιο πρόσφατη διάταξη του ν. 4070/2012 ότι αρκεί ο ανάδοχος να έχει «διαφορετική νομική προσωπικότητα» έκρινε ότι δεν συντρέχει τυπικά κώλυμα στη DIGEA να ανακηρυχτεί υπερθεματίστρια του διαγωνισμού.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων με αναφορά που είχε υποβάλλει στις εισαγγελικές αρχές καταλόγιζε στα μέλη της Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ), από το 2012 έως σήμερα σωρεία παρατυπιών και παράνομων ενεργειών στις διαδικασίες του διαγωνισμού για τη «χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής».

Συγκεκριμένα, στην αναφορά του έκανε λόγο για νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού με την κατακύρωση στη μία διαγωνιζόμενη εταιρεία τη DIGEA, κάτω από άνισες συνθήκες που εξασφάλιζαν τη διακριτική της μεταχείριση. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της αναφοράς του κ. Σπίρτζη, υπήρξε παράβαση της εθνικής, αλλά και κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς δεν μπορούσε να συμπίπτει o δικαιοπάροχος (δηλ. τα τηλεοπτικά κανάλια) με τον υπερθεματιστή.
Τον τελευταίο λόγο για τον αν η αναφορά του κ. Σπίρτζη θα μπει στο αρχείο ή όχι θα τον έχει εισαγγελέας Εφετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *