Καμμένη γη παραλαμβάνει το νέο ΕΣΡ, ούτε κομπιούτερ δεν έχουν…

diaskepsi-proedron-esrΠριν δοθεί πολιτική απάντηση στο σημαντικό ερώτημα αν θα καταφέρει το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να χορηγήσει τηλεοπτικές άδειες, ας δούμε κατάματα την πραγματικότητα, Στο ΕΣΡ το οποίο υποβαθμίστηκε θεσμικά και συνειδητά από το 2014 και δώθε, δεν μπορεί καν να λειτουργήσει το σύστημα παρακολούθησης των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Επίσης δεν διαθέτει καλή υλικοτεχνική υποδομή, δυσλειτουργεί το τηλεφωνικό του κέντρο, ο Πανόπτης(κρίμα τόσα έξοδα και πειθαρχικές διώξεις από τον Ι.Λασκαρίδη) είναι off.

Τα νέα μέλη του ΕΣΡ, ικανά και άξια στονν τομέα τους, γνωρίζουν άραγε τις συνθήκες που υπάρχουν; Πριν μιλήσουμε για τις πολιτικές επιλογές, δηλαδή για τα πολιτικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα οποία τους ενδιέφερε να προωθήσουν τους “δικούς” τους υποψηφίους στο ΕΣΡ (όπως για παράδειγμα πρώην γραμματέας του Κώστα Σημίτη, ανώτατος δικαστικός. κ.λ.π.), ας μιλήσουμε για την ευθύνη των πολιτικών κομμάτων της Βουλής ως θεσμικό αποφασιστικό όργανο να στηρίξει το ΕΣΡ.

Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα της Εκθεσης πεπραγμένων του ΕΣΡ για να καταλάβουμε όλοι πως ο στόχος χορήγησης τηλεοπτικών αδειών θα περάσει από 40 κύματα…

<<Το έτος 2015 επιδιώχθηκε η συντήρηση του μηχανογραφικού περιβάλλοντος του Ε.Σ.Ρ. Το εγχείρημα είχε άνισα αποτελέσματα δεδομένου ότι από το σύνολο σχεδόν του βασικού εξοπλισμού και της τηλεπικοινωνιακής υποδομής που είχε καταστραφεί από την βομβιστική έκρηξη της 10ης Απριλίου 2014, μέρος μόνον έχει αντικατασταθεί.%ce%b2%ce%bf%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%cf%84%cf%84%ce%b5
Συγκεκριμένα οι εφαρμογές του ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ και της ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ τέθηκαν εκ νέου σε πλήρη λειτουργία, το μεν Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο από την Τετάρτη 25-2- 2015, η δε Ιστοσελίδα από την Δευτέρα 16-2-2015.
Η επαναλειτουργία αυτών των μηχανογραφικών εφαρμογών παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα συνδυασμού νέων πολύπλοκων μηχανημάτων (servers, κλπ.) με παρωχημένο λογισμικό
λειτουργίας (λειτουργικό σύστημα, κλπ.). Αυτή η σύζευξη δεν μπορεί να αποκλείσει διάφορες προσωρινές δυσλειτουργίες.
Οι κατάσταση των servers είναι πολύ καλή, αφού αυτοί που χρησιμοποιούνται πλέον είναι νεοαποκτηθέντες. Η παρατήρηση αυτή δεν αφορά τους servers του καταγραφικού συστήματος «Πανόπτης», διότι σε πολλούς από αυτούς οι σκληροί δίσκοι παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες.
Η κατάσταση των προσωπικών υπολογιστών είναι ανησυχητική εξ αιτίας της παλαιότητας των συσκευών.
Η κατάσταση του δικτύου (καλωδιώσεις και ενσωματωμένες συσκευές) παρουσιάζεται σταθερή και δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στα λειτουργικά συστήματα των servers και των προσωπικών υπολογιστών. Μέχρι τις ημερομηνίες λήξης της υποστήριξης κάθε λειτουργικού συστήματός της, η Microsoft αναθέτει σε ειδικές ομάδες προγραμματιστών να καλύπτουν αυτά τα κενά ασφαλείας, τα οποία δεν είναι ποτέ εκ των προτέρων γνωστά. Μόλις εντοπιστεί κάποιο κενό ασφαλείας, οι συγκεκριμένες ομάδες προγραμματιστών γράφουν υποπρογράμματα που το διορθώνουν.
Ελλιπής ασφάλεια – Αυξημένη πιθανότητα για παραβιάσεις: Οι υπολογιστές και οι servers του Ε.Σ.Ρ. κινδυνεύουν από προσβολή από ιούς, διότι οι νέες εκδόσεις του προγράμματος προστασίας που χρησιμοποιείται δεν θα καλύπτουν το λειτουργικό τους σύστημα, αφού αυτό θα έχει αποσυρθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία. Υψηλότερο κόστος: Η αποκατάσταση της οποιασδήποτε βλάβης λογισμικού, η αντι-ιική προστασία κάθε υπολογιστή, αλλά και η διαχείριση δικτύου που υποστηρίζει συσκευές με παρωχημένα λειτουργικά συστήματα θα απαιτήσει αντίστοιχη σύμβαση υποστήριξης με σαφώς υψηλότερο κόστος συμμετοχής.

Το σύνολο σχεδόν της τηλεφωνικής υποδομής δεν υποστηρίζεται πλέον από την κατασκευάστρια εταιρεία, γεγονός που καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο τηλεφωνικής αποκοπής του Ε.Σ.Ρ. σε περίπτωσης βλάβης του τηλεφωνικού κέντρου.
Ένα μεγάλο μέρος της δικτυακής υποδομής, δεν υποστηρίζεται πλέον από την κατασκευάστρια εταιρεία, γεγονός που, σε ενδεχόμενη σοβαρή βλάβη, καθίσταται πιθανή η πολυήμερη παύση λειτουργίας του. Αυτό θα σήμαινε αδυναμία χρήσης των δικτυακών εκτυπωτών, ανταλλαγής δεδομένων, αλλά και χρήση των τηλεφώνων.
Τα συστήματα ΤΠΕ του Συμβουλίου τα οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή και διάθεση 16 τηλεοπτικών προγραμμάτων, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της φθοράς από την αδιάλειπτη -24ωρη, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών- λειτουργία τους και της αδυναμίας υποστήριξής τους λόγω παλαιότητας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014, μετά τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε ζημιές στο κέντρο υπολογιστών του Συμβουλίου, είχαν αποκατασταθεί βραχυπρόθεσμα οι λειτουργίες καταγραφής τηλεοπτικών προγραμμάτων του συστήματος ΠΑΝΟΠΤΗΣ σε συνεργασία με τους κατασκευαστικούς οίκους του υλικού και του λογισμικού του.

Όμως λόγω της οριστικής παύσης των επίγειων αναλογικών εκπομπών τηλεοπτικών σταθμών στην Αττική και της εμφάνισης δυσλειτουργιών στους δίσκους αποθήκευσής του, το σύστημα έχει καταστεί ανενεργό. Πλέον, το σύστημα χρειάζεται οικονομική και τεχνική αξιολόγηση για τις περαιτέρω διαδικασίες αποκατάστασης της λειτουργίας του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *