Σας τα είπαμε; Λιγοστεύουν οι συχνότητες, δεν χωράνε όλοι στο φάσμα!

34-allotments-sfnΟ νέος ψηφιακός χάρτης που θα δοθεί από το υπουργείο Υποδομών κρύβει εκπλήξεις για όλους. Παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της ομάδας καθηγητή Σωκράτη Καψάλη την περασμένη Τετάρτη στη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών. Με πρωτοβουλία της ΕΠΕΚ ο καθηγητής και η ομάδα του παρουσίασαν στους ιδιοκτήτες των σταθμών της περιφέρειας τους νέους χάρτες, σύμφωνα με τους οποίους (όπως είχε αποκαλύψει και το digitaltvinfo.gr), αυξάνονται τα σημεία εκπομπής από 156 σε 307 σε όλη την Ελλάδα.

Οι περιφερειακοί σταθμοί ζητάνε να τροποποιηθούν οι περιφερειακές ζώνες (ΠΖ) ώστε να συμπίπτουν με τις διοικητικές περιφέρειες. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε σε συγκεκριμένες ΠΖ του ισχύοντος ψηφιακού χάρτη, περιλαμβάνονται σταθμοί από περισσότερες της μίας Διοικητικές Περιφέρειες. Αυτοί οι σταθμοί δεν έλαβαν την παραμικρή επιδότηση ή διαφήμιση, διότι δεν υπάγονταν στην Διοικητική Περιφέρεια που τις χορηγούσε.

Το πρόβλημα που αποκαλύφθηκε στη συνάντηση είναι πως νέος χάρτης περιορίζει το φάσμα συχνοτήτων, φθάνοντας ως τη συχνότητα 50η. Αιτία είναι η απόφαση της ΙΤU και των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ψηφιακό Μέρισμα 2, το φάσμα των 700 MHz που θα δοθεί στις τηλεπικοινωνίες. Έτσι η ελεύθερη τηλεόραση περιορίζεται ουσιαστικά στα UHF ως και τη συχνότητα 47, αφού θα μετακομίσουν προς την 50η οι επικοινωνίες του στρατού. Πρακτικά όπως εξηγήθηκε μένουν ελεύθερα συνολικά τέσσερα multiplex από τα έξι που διατίθενται σήμερα!

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τα δεδομένα για όλους τους σταθμούς αφού το αρμόδιο υπουργείο και κατ΄ επέκταση η ΕΕΤΤ θα περιορίσουν τα διαθέσιμα multiplex για τη Digea που σήμερα διαθέτει 4 multiplex και για την ΕΡΤ για την οποία έχουν δοθεί με νόμο δύο, άσχετα αν δεν διαθέτει δίκτυο εκπομπής ψηφιακού σήματος.

Για τους περιφερειακούς σταθμούς περισσεύουν ελάχιστες συχνότητες που εξαρτώνται πάντα από τη διαθεσιμότητα ανά νομό σε σχέση με αυτούς που θα δοθούν για πανελλαδική εμβέλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *