H ΕΣΗΕΑ ζητά ακόμη αξιοπιστία από τον Γ. Κατρούγκαλο…

ESHEA01-25APRIL2014-650x437“Ο ξαφνικός θάνατος του ΕΔΟΕΑΠ και η… αξιοπιστία της κυβέρνησης”. Με αυτό τον τίτλο η ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει το τέλος του αγγελιοσήμου. Όχι όμως των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο. Παρά τα όσα έχουν γίνει, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός αποκάλεσε “ψεύτη” κορυφαίο συνδικαλιστή της ΠΟΕΣΥ και προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΕΣΗΕΑ αύριο μαζί με όλες τις ενώσεις από όλη τη χώρα θα συζητήσει την τακτική της για τη συνάντηση της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου. Την οποία καλεί ο Γ. Κατρούγκαλος για να μετάσχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων και εργοδότες. Το ποιοί ακριβώς εργοδότες παραμένει άγνωστο. Οι παλιοί εργοδότες, όπως ο Ψυχάρης και ο Μπόμπολας; Οι νέοι καναλάρχες όπως ο Καλογρίτσας και ο Μαρινάκης; Κανείς δεν γνωρίζει μιας και η ΕΙΗΕΑ δεν υπάρχει και η ΕΙΤΗΣΕΕ βρίσκεται υπό αλλαγές. Και ενώ η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει το υπουργείο, δείχνει σαν να έχει πέσει από τα σύννεφα με τις δηλώσεις του υπουργού…

Η ανακοίνωση της Ένωσης δημοσιογράφων
Μετά το καρτέλ στην ενημέρωση, τους ανέργους και την χειραγώγηση, που προκαλούν οι κυβερνητικές πρακτικές έρχεται το λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία.

Με μια κίνηση σοκ το Υπουργείο Εργασίας ακυρώνει τις τριμερείς διαβουλεύσεις για το ασφαλιστικό των ΜΜΕ και προκαλεί εν ψυχρώ τον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ.

Όσα έχουν εξασφαλιστεί από την τρίμηνη διαβούλευση, ως εγγυήσεις από τον Πετρόπουλο,  τα κάνει τώρα κομμάτια και θρύψαλα ο Κατρούγκαλος και επαναφέρει:

·      Τη συζήτηση για μια αμφίβολη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, χωρίς καμία εγγύηση του κράτους.

·      Την πρότασή του να μετατρέψει τον ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό Ταμείο κόβοντας τις παροχές του.

·      Τον περιορισμό έτσι στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ μόνο εργαζομένων,κάνοντας έξωση στους συνταξιούχους, τους απλήρωτους, τους άνεργους.

Υπάρχει, φαίνεται, σχέδιο. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να αποκόψει τον ΕΔΟΕΑΠ από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και την μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης για να καθιερώσει στα ΜΜΕ ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση κ.λπ.), που βολεύει παλιούς και νέους εργοδότες. Πριν από δύο εβδομάδες με μια τροπολογία, προχώρησε νύχτα στην οικονομική και λογιστική ενοποίηση των ξεχωριστών διευθύνσεων και τομέων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για αυτό το λόγο, ενώ κατήργησε και τους ξεχωριστούς λογαριασμούς ανεργίας.

Δεν είναι τυχαίο που στο νόμο για τον ΕΦΚΑ, εμφανίσθηκαν αρχικά οι δημοσιογράφοι ως αυτοαπασχολούμενοι, κάτι που επανέφερε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό χθες ο κ. Κατρούγκαλος.

Οι αποφάσεις του έχουν καταστροφικά αποτελέσματα αφού:

·      18.500 ασφαλισμένοι μένουν στον αέρα.

·      Χάνονται τα εφ’ άπαξ των συναδέλφων και κουρεύονται οι επικουρήσεις των συνταξιούχων.

·      Δημεύεται 1 δισ. ευρώ από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και επιδιώκεται να χαθούν στο δρόμο οι απαιτήσεις από το PSI.

·      Οφειλές εκατομμυρίων ευρώ από αγγελιόσημο (ισολογισμοί, ΔΕΚΟ, διαφημιστικές εταιρείες, τράπεζες, εργοδότες), που προορίζονται για όλα τα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, επιχειρείται να παραγραφούν.

·      Επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, τουλάχιστον με 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, για να καλυφθούν οι ανάγκες περίθαλψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ, λόγω της κατάργησης του αγγελιοσήμου.

Επίσης, οι άμεσες επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους είναι:

·      Έρχονται νέες μειώσεις συντάξεων με πρόσθετες παρακρατήσεις.

·      Μείωση αποδοχών λόγω αύξησης των εισφορών ασφάλισης και ανεργίας.

·      Περικοπές παροχών παρά την αύξηση εισφορών για περίθαλψη και για ανεργία.

Την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας μπροστά στο αδιέξοδο, που ο ίδιος έχει προκαλέσει καλεί νέα συνάντηση της τριμερούς. Η μέχρι τώρα διαβούλευση γινόταν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και παραδοχές.

Όπως, παραδέχθηκε, όμως χθες, ο ίδιος ο Υπουργός ο διάλογος για να είναι εποικοδομητικός χρειάζεται αξιοπιστία.

Η θέση της ΕΣΗΕΑ και όλου του Κλάδου είναι ότι το παράδειγμα της αξιοπιστίας πρέπει να το δώσει πρώτος ο Υπουργός.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *