Ποιος θα το πίστευε! Το Mega πάει …λουκέτο

FullSizeRenderΤο παρακάτω κομμάτι γραμμένο πριν 10 ημέρες για το περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση» που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Η περιπέτεια των εργαζομένων στο Mega αρχίζει τώρα με την ταφόπλακα που βάζουν οι μέτοχοι του!

Θυμόμαστε ακόμη με θυμηδία την πανηγυρική καμπάνια της ΕΙΤΗΣΕΕ στο τέλος του 2015 τα για 25 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Βέβαια η καμπάνια κυκλοφόρησε ως αντίπαλον δέος στις κυβερνητικές κινήσεις και το νέο νόμο τηλεοπτικών αδειών ο οποίος , σημειολογικά έχει τη σημασία του, ψηφίστηκε το μήνα της επετείου γέννησης του Mega! Στο εν λόγω τηλεοπτικό σποτ δέσποζαν οι μεγάλες επιτυχίες του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού της χώρας , από τον Λάκη Λαζόπουλο και τους Μήτσους του έως τη Μαλβίνα Κάραλη και το έγκυρο δελτίο ειδήσεων που κατάφερε να αλλάξει έως και την ώρα των κυβερνητικών δηλώσεων , από το μεσημέρι για τις εφημερίδες, λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ προς χάριν της τηλεθέασης.
25 χρόνια μετά είναι πλέον αλήθεια, το Mega βρίσκεται στο κατώφλι διάλυσης, ημιθανές και σκοτωμένο με απόφαση των τριών άλλοτε πανίσχυρων εκδοτικών συγκροτημάτων . Των ομίλων Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και ΔΟΛ.

Έληξε  η Παράταση που έδωσαν ΟΙ τρεις πιστώτριες τράπεζες Εθνική, η Άλφα, Πειραιώς για την πληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 88 εκατ. ευρώ. Μέχρι και τώρα το τοπίο είναι ομιχλώδες με τους τρεις μετόχους να έχουν απλώς εγκρίνει την πρόταση -σχέδιο του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου να μπουν με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 22,5 εκατ. ευρώ ώστε να επέλθει συμφωνία με τις τράπεζες. Και ο Θ.Φιλιππόπουλος αναμένει την οριστική απάντηση των Βαρδινογιάννη -Μπόμπολα .
Δεν αποκλείεται βέβαια, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας- οι τρεις τράπεζες με σύμφωνη γνώμη των ανώτατων κυβερνητικών στελεχών- να δώσουν μια ακόμη σιωπηρή παράταση . Κι έτσι, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το Mega ακροβατεί με στο σχοινί της οριστικής πτώσης. Με απλήρωτους εργαζόμενους, με εκπομπές που σταματούν ξαφνικά λόγω μη πληρωμής υποχρεώσεων , με τη Digea να απειλεί να ρίξει μαύρο γιατί δεν έλαβε ενοίκια έξι μηνών !
Στην περίπτωση που όλα για το κανάλι πάνε στραβά , δεν σημαίνει ότι θα χάσουν οι μέτοχοι. Να το έχουμε αυτό ξεκάθαρο. Απλά οι τράπεζες θα αναλάβουν τα ηνία, θα πρέπει να εγγράψουν απίστευτες ζημιές, τα στελέχη τους να εξηγήσουν πως έδωσαν τόσα υψηλά δάνεια στο παρελθόν , με τι εγγυήσεις. Και θα αρχίσει η οδός της ευτελισμένης πτώσης, με τα περιουσιακά στοιχεία του καναλιού να αποτιμώνται σε σημερινές τιμές . Πόσο να κοστίζουν άραγε «Οι τρεις Χάριτες» και οι «Απαράδεκτοι» στη σημερινή αγορά;
Το Mega των πέντε ισχυρών εκδοτικών συγκροτημάτων, Τεγόπουλου, Αλαφούζου, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Λαμπράκη, το κανάλι που για χάρη του ψηφίστηκε άρον-άρον τον Οκτώβριο του 1989 η διάταξη για την «δυνατότητα να έχουν ιδιωτικό κανάλι οι εκδότες» της χώρας, στο νόμο του ΕΣΡ, βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν το τέλος. Συμπαρασύροντας και μια ολόκληρη εποχή «διαπλεκομένων συμφερόντων». Ήταν τον Ιούνιο του 1989, όταν οι εν λόγω εκδότες συνέπραξαν στη δημιουργία της «Τηλέτυπος» για να βγει το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό σήμα στον αέρα στις 20 Νοεμβρίου 1989. Ως ο σταθμός της ελεύθερης ενημέρωσης.
Πέντε χρόνια μετά το Mega με τον αέρα του κυρίαρχου , πάλι πρώτο, μπήκε στο χρηματιστήριο αντλώντας από την αγορά εκατομμύρια δραχμές . Δέκα χρόνια μετά το Mega άλλαξε την πολιτική επικοινωνία, εξαναγκάζοντας ολόκληρο το πολιτικό σύστημα να μετακομίσει τις δηλώσεις του στη βραδινή ζώνη . Είκοσι χρόνια μετά το Mega και οι εκδότες του ένιωθαν και ήταν πανίσχυροι, κατασκευάζοντας και διαμορφώνοντας το ενημερωτικό και πολιτικό σκηνικό της χώρας , εξυπηρετώντας πλέον διεθνείς δυνάμεις εξουσίας.
Πέντε μόλις χρόνια μετά, όλες οι παραπάνω επιλογές των μετόχων του έφθασαν το κανάλι στο γκρεμό . Θα επιζήσει το Mega; Ακόμη κι αν αυτό τελικά συμβεί, θα είναι ένα εντελώς νέο κανάλι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *