Οι καναλάρχες αποδεικνύουν τεχνικά ότι χωράνε 16 tv κανάλια

iptvH ΕΙΤΗΣΕΕ δημοσιοποίησε μελέτη του Media Lab του Massachusetts Institute of Technology (MIT), την οποία παρήγγειλε η ίδια και διερευνά πόσα κανάλια μπορούν να λειτουργήσουν στο ελληνικό τηλεοπτικό φάσμα. Την μελέτη ανέλαβε ο Διευθυντής Πληροφορικής του Media Lab, Μιχάλης Μπλέτσας. Η μελέτη καταλήγει πως στο φάσμα στην Ελλάδα μπορεί σήμερα να χωρέσει 16 προγράμματα HD(υψηλής ευκρίνειας) ή 40 SD(απλά ψηφιακά) ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. (Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η μελέτη του κ. Μπλέτσα). Η μελέτη κλήθηκε να απαντήσει σε δύο ερωτήματα σχετικά με την χωρητικότητα του δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής (DTT) υπό το πρίσμα της μελλοντικής απόδοσης του 2ου ψηφιακού μερίσματος:


1. Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός πολυπλεκτών εθνικής εμβέλειας και ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες για την μεγιστοποίηση τους.
2. Ποιός είναι ο μέγιστος αριθμός τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής και απλής ευκρίνειας που μπορεί να μεταφέρει ένας πολυπλέκτης σήμερα καθώς και με τις επερχόμενες τεχνολογίες εκπομπής DVB-T2 και συμπίεσης HEVC.
Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα, εξετάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση καθώς και την διεθνή πρακτική, ο κ. Μπλέτσας υπογραμμίζει ότι ο νέος χάρτης συχνοτήτων θα πρέπει να προβλέπει ένα ελάχιστο αριθμό 6 πολυπλεκτών (διαύλων) ανά μονοσυχνοτικό δίκτυο (SFN). Αυτοί κατανέμονται σε 5 πολυπλέκτες εθνικής εμβέλειας και 1 ή 2 περιφερειακής για την πλειοψηφία των μονοσυχνοτικών δικτύων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να κινηθούν οι προβλεπόμενες από την ITU διαδικασίες καταχώρησης διαύλων σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες.
Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, ο κ. Μπλέτσας καταλήγει πως σήμερα ένας πολυπλέκτης DVB-T που εκπέμπει σύμφωνα με τον ισχύοντα χάρτη συχνοτήτων υποστηρίζει τουλάχιστον 4 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (HD) ή 10 απλής (SD). Ως εκ τούτου, στους 4 πολυπλέκτες που διαθέτει σήμερα η DIGEA για την εκπομπή ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας μπορούν να χωρέσουν συνολικά 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (HD) ή 40 απλής (SD). Μετά την μετάβαση στο πρότυπο εκπομπής DVB-T2 και υποθέτοντας παρόμοια ραδιοκάλυψη, θα υποστηρίζονται τουλάχιστον 6 προγράμματα HD ή 16 SD ανά πολυπλέκτη. Τέλος, η μετάβαση στην κωδικοποίηση/συμπίεση HEVC θα επιτρέψει την μετάδοση 10 προγραμμάτων HD ανά πολυπλέκτη.
Όπως τονίζει ο κ. Μπλέτσας για την εξαγωγή των συμπερασμάτων αυτών, έγιναν συντηρητικές παραδοχές που δεν παρεκκλίνουν από τα σημερινά δεδομένα και πρακτικές και σε καμιά περίπτωση δεν εξαντλούν τις τεχνολογικές δυνατότητες.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ, σχολιάζοντας τη μελέτη, σημειώνει ότι προφανώς θα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση οποιαδήποτε άλλη εκτίμηση από οποιονδήποτε φορέα σχετικά με την χωρητικότητα του φάσματος στην Ελλάδα.
Επισημαίνει δε τη σημασία που έχει η σύναψη συμφωνιών με τα όμορα κράτη για το θέμα των συχνοτήτων. Η οποιαδήποτε παράλειψη εκ μέρους της Πολιτείας ισοδυναμεί με παραχώρηση Εθνικών πόρων.

 

Τη μελέτη μπορείτε να δείτε εδώ Μελέτη Μιχάλη Μπλέτσα on DTT capacity 4Digea

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *