Επανίδρυση της ΕΡΤ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

katevasan-to-logotypo-tis-ert-apo-to-radiomegaroΣχέδιο κυβερνητικού προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατική μεταρρύθμιση στο πεδίο των ΜΜΕ

Της Αγγέλας Νταρζάνου στην “Αυγή της Κυριακής”

Να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η πολυφωνία και η έκφραση ποικίλων κοινωνικών συμφερόντων στα ΜΜΕ, και αυτά να επιτελούν απρόσκοπτα τον ενημερωτικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τους ρόλο, είναι ο προγραμματικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Έτσι, μια συνολική δημοκρατική μεταρρύθμιση στο πεδίο της Επικοινωνίας και των ΜΜΕ, δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, η οποία αποτελεί κυβερνητική παρέμβαση άμεσης προτεραιότητας.

Το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ συζητείται σήμερα στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος. Η πρόταση για τα ΜΜΕ περιλαμβάνει:

1. Διασφάλιση των επικοινωνιακών δικαιωμάτων των πολιτών. Ενδεικτικά:

* Ίση πρόσβαση όλων σε όλες τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης.

* Έμπρακτη κατοχύρωση του δικαιώματος των πολιτών στην κοινωνία της πληροφορίας και στο διαδίκτυο.

* Σύγκλιση εκπαίδευσης και κοινωνίας της πληροφορίας για όλους, ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

* Δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων από τα ΜΜΕ. Αποκατάσταση όσων θίγονται. Προστασία όσων βρίσκονται σε δίκη.

* Δραστική καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και όλων των διακρίσεων με βάση το φύλο, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό κ.ο.κ. στα ΜΜΕ, καθώς και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

* Προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΕ κατά την άσκηση του έργου τους από παρεμβάσεις του κράτους και από αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών ΜΜΕ.

* Προστασία των παιδιών από επιβλαβή προϊόντα των ΜΜΕ.

* Εποπτικοί μηχανισμοί κατάλληλα στελεχωμένοι για την παρακολούθηση της καλής λειτουργίας των ΜΜΕ.

2. Επαναχάραξη του χάρτη των ΜΜΕ, με παρεμβάσεις όπως:

* Διάκριση εμπορικής – κοινωνικής ραδιοτηλεόρασης με αντίστοιχα κριτήρια.

* Ενίσχυση των περιφερειακών ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

* Αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από μηδενική βάση με τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και με αυστηρά κριτήρια. Οι άδειες θα αποκτώνται για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ. Πρόβλεψη για παροχή αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς.

* Εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων ΜΜΕ και οριστική αντιμετώπιση της διαπλοκής με το κράτος και τις τράπεζες.

* Στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς όσες επιχειρήσεις: α) δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους, β) δεν τηρούν τα προβλεπόμενα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και γ) δεν τηρούν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

* Πρόβλεψη στις μεταβατικές διατάξεις για καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995.

* Επανασχεδιασμός του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων και πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μην ταυτίζεται με τον πάροχο περιεχομένου.

* Νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ που να ανταποκρίνεται στα γεωγραφικά και πληθυσμιακά δεδομένα της Ελλάδας.

* Εύρυθμη και σύννομη λειτουργία του ΕΣΡ.

* Επανίδρυση της Εθνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.

3. Επανίδρυση της ΕΡΤ σε νέες βάσεις. Αφήνουμε πίσω μας μια προκλητική για τη δημοκρατία πράξη προχωρώντας άμεσα στην επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα και με την πλούσια αυτοδιαχειριστική εμπειρία που αποκτήθηκε μετά το αντισυνταγματικό μαύρο στις 11 Ιουνίου 2013. Ακυρώνουμε άμεσα: την ΚΥΑ που κατάργησε την ΕΡΤ, τον μετέπειτα νόμο 4173/2013, διαγωνισμούς και πράξεις που ερείδονται σε αυτόν. Επαναφέρουμε δηλαδή ολόκληρη την ΕΡΤ και επαναπροσλαμβάνουμε όλους τους αντισυνταγματικά απολυμένους εργαζόμενους. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή, οργανώνουμε τη λειτουργία της σε νέες βάσεις ώστε να γίνει μια πραγματικά δημόσια και δημοκρατική φωνή. Η νέα ΕΡΤ επιδιώκουμε:

* Να είναι πλουραλιστική, ανεξάρτητη, ένας φορέας έλεγχου της εξουσίας αυτόνομη από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τα οργανωμένα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, ανοιχτή στην κοινωνία, με πραγματική δυνατότητα έκφρασης του λαού. Στο πρόγραμμά της να αποτυπώνονται όλες οι πολιτικές τάσεις και ιδεολογικές προτιμήσεις και σε προεκλογικές περιόδους να εξασφαλίζει την ισότιμη προβολή των κομμάτων, ανεξάρτητα από την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

* Να εκπέμπει ποιοτικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα που ενισχύει το πολιτιστικό – μορφωτικό επίπεδο και την κριτική σκέψη κάθε πολίτη και να δίνει βήμα στις κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερη μέριμνα στις μειονεκτούσες ομάδες. Να αποτελεί φωνή της Ελλάδας στον κόσμο. Να είναι ανοικτή σε όλα τα πολιτιστικά ρεύματα και να επενδύει στον πολιτισμό και εκτός Ρ/Τ, στηρίζοντας ιδίως τους νέους δημιουργούς.

* Να λειτουργεί αξιοκρατικά, χωρίς φαινόμενα κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας και σπατάλης του δημόσιου χρήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *