Χάρτης κατασκευασμένων εγκλημάτων και προπαγάνδας από Γερμανίδα

hoaxmapΧάρτης δείχνει τα “κατασκευασμένα” εγκλήματα και την προπαγάνδα κατά των μεταναστών. Ο χάρτης δείχνει, ένα προς ένα, τα περιστατικά στα οποία γερμανικά ΜΜΕ ψευδώς ισχυρίστηκαν πως μετανάστες εγκλημάτησαν ή παρανόμησαν με στόχο την αποδόμηση των στερεοτύπων για τη μετανάστευση.

Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου | enallaktikos.gr

Μια γερμανίδα προσπάθησε να απομυθοποιήσει τις ψευδείς φήμες και ιστορίες για τους μετανάστες που έδειχναν τα γερμανικά ΜΜΕ, δημιουργώντας έναν διαδικτυακό hoax χάρτη.
Οι πινέζες στον χάρτη δείχνουν τις τοποθεσίες όπου λέγεται πως έλαβαν χώρα περιστατικά ή εγκλήματα από μετανάστες. Σε κάθε τοποθεσία σημειώνεται η ημερομηνία και μια περίληψη του τι συνέβη.
Στη συνέχεια, ένας σύνδεσμος παραπέμπει σε μια μεταγενέστερη αναφορά της είδησης όπου έχει ερευνηθεί περαιτέρω και βρεθεί να είναι ψευδείς. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 187 περιστατικά που είναι “κατασκευασμένα”, σύμφωνα με την εφημερίδα Süeddeutsche Zeitung.
Ανάμεσα στις ιστορίες που εμφανίζονται στον χάρτη είναι και ο υποτιθέμενος βιασμός μια 13χρονης στο Βερολίνο, που παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Τα ρωσικά ΜΜΕ είχαν καλύψει εκτενώς το γεγονός, το οποίο στη συνέχεια οι γερμανικές αρχές έκριναν ότι ήταν αναληθές.
Η γυναίκα που έφτιαξε τον χάρτη, γνωστή με το όνομα Κάρολιν λέει πως «ελπίζω ο χάρτης να σταματήσει τους ανθρώπους να διαστρεβλώνουν την εικόνα των μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία». Η Κάρολιν παραδέχεται πως μερικοί άνθρωποι είναι δύσκολο να αλλάξουν τη γνώμη τους ακόμα και όταν τα γεγονότα απομυθοποιούνται, εξαιτίας των εδραιωμένων πεποιθήσεων που προβάλλουν τα ΜΜΕ.

πηγή:sueddeutsche.de

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *