Με μειώσεις μισθών η πρόταση ΟΜΕΔ για τεχνικούς της TV

ΕΤΙΤΑΑκολουθώντας την κεντρική κυβερνητική πολιτική ο ΟΜΕΔ για πρώτη φορά προτείνει σε Συλλογική Σύμβαση εργασίας μέσω της διαδικασίας διαμεσολάβησης, μειώσεις μισθών στο βασικό μισθό των τεχνικών της τηλεόρασης. Η πρόταση συλλογικής σύμβασης έχει εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το ΔΣ της ΕΤΙΤΑ αλλά όπως και η Ένωση σημειώνει, είναι βέβαιο πως δεν θα γίνει αποδεκτή από τους καναλάρχες. Γιατί οι ιδιοκτήτες της τηλεόρασης δεν θέλουν μόνο μειώσεις μισθών αλλά την κατάργηση των επιδομάτων και κυρίως να μην υπάρχουν ως απαιτούμενο οι άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος.

Η ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ και η πρόταση του ΟΜΕΔ εδώ protasi-mesolavisis-833_16-12-2015-ap-13-2015

Συνάδελφοι!

Εκδόθηκε εχθές η μεσολαβητική πρόταση του Ο.ΜΕ.Δ. για τη νέα Συλλογική ρύθμιση.  Συγκεκριμένα η πρόταση αυτή αφήνει ως έχει τους βασικούς μισθούς εκτός από τα πέντε πρώτα κλιμάκια, όπου δίνει μειώσεις 8% στο πρώτο (0-2 έτη), 6% δεύτερο στο (3-4έτη), 4% στα 5-6 έτη, 3% στα 7-8 έτη και 1,5% στα 9-10 έτη. 

Ταυτόχρονα όμως, με νέα αδιαμφισβήτητη διατύπωση, εξασφαλίζει το επίδομα 5ετίας στον ίδιο εργοδότη όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στις 14-2-12. Υπενθυμίζουμε πως και η περασμένη Διαιτητική Απόφαση διατήρησε το συγκεκριμένο επίδομα. Οι εργοδότες όμως αμφισβήτησαν την διατύπωση και δεν το κατέβαλαν. Για αυτό το λόγο η Ένωσή μας έχει υποβάλει στον Ο.ΜΕ.Δ. αίτηση ερμηνείας.
Η προτεινόμενη ισχύ της μεσολαβητικής πρότασης είναι από 25-7-2015 και λήγει στις 26-7-2016 με αναδρομική ισχύ σε όλα, εκτός από τις μειώσεις των πέντε πρώτων κλιμακίων που θα έχουν αρχή εφαρμογής την 01/12/2015. Με το τρίμηνο της μετενέργειας ή σύμβαση θα ισχύει μέχρι τις 26-10-2016. Τονίζουμε πως το Άρθρο 13 αναφέρει πως πιθανόν ανώτερες αποδοχές απ αυτές που δίνει η μεσολαβητική πρόταση δεν θίγονται.
Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. με σχετική πλειοψηφία αποφάσισε να αποδεχθεί την μεσολαβητική πρόταση. Είναι σίγουρο για εμάς πως η εργοδοτική πλευρά θα την απορρίψει- οπότε και θα ξεκινήσει το στάδιο της Διαιτησίας- καθώς ουδέποτε επιθυμούσε την οποιαδήποτε ύπαρξη συλλογικής ρύθμισης .Διακαής και μόνιμος πόθος τους θα είναι πάντα η αρρύθμιστη εργασία και η δυνατότητα για την ισοπέδωση ακόμα και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων!
Αν κάνουμε λάθος ας μας το αποδείξουν! Ας αποδεχθούν την μεσολαβητική πρόταση.

 Για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *