Το πρώτο “χτύπημα” στο νομοσχέδιο TV αδειών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού

επιτροπήανατγωνισμούΕυρώπηΤο πρώτο χτύπημα στην απόπειρα της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τηλεοπτική αδειοδότηση έρχεται από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα από την ευρωπαϊκή επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε αυτήν έχουν προσφύγει οι διαφωνούντες με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου. Η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού με το έγγραφο της προς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν κατονομάζει τους καταγγέλλοντες, ωστόσο είναι γνωστό πως οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ και παράλληλα μέτοχοι της Digea, έχουν διαφωνήσει με το σχέδιο νόμου. Υποστηρίζοντας πως δεν χρειάζεται να δοθούν πλέον τηλεοπτικές άδειες καθώς η αναλογική εποχή της τηλεόρασης έχει τελειώσει.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έθεσε σειρά επειγόντων ερωτημάτων προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών τόσο για το σχέδιο νόμου τηλεοπτικής αδειοδότησης όπως αυτό αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση όσο και για το νόμο 4324/2015 για την επάνοδο της ΕΡΤ. Το επίμαχο ζήτημα για την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι

μεταξύ άλλων, η δυνατότητα που έδωσε το κράτος σε μια κρατική εταιρεία να παρέχει εμπορικές δραστηριότητες, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Θέτει δηλαδή ζήτημα κρατικών ενισχύσεων για τη διάταξη του νόμου ΕΡΤ με την οποία η κρατική ραδιοτηλεόραση ως πάροχος δικτύου μπορεί να μεταφέρει τα ψηφιακά σήματα άλλων παρόχων περιεχομένου.

Το ίδιο θέμα τίθεται με μεγαλύτερη ένταση για το σχέδιο νόμου τηλεοπτικής αδειοδότησης το οποίο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία θυγατρικής της ΕΡΤ με μετοχικό κεφάλαιο από την ίδια την κρατική ραδιοτηλεόραση. Η λειτουργία ξεχωριστής θυγατρικής εταιρείας ως παρόχου δικτύου που θα μπορεί να μεταφέρει και προγράμματα πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και περιφερειακούς σταθμούς, όπως επίσης και άλλες υπηρεσίες, κρίνεται ότι νοθεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα έστελνε τις απαντήσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι ωστόσο φανερό πως ήδη μπήκε το πρώτο σοβαρό εμπόδιο στους στόχους της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν ισχυρό αντίπαλο της Digea.

** Το ρεπορτάζ του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» που θα κυκλοφορήσει αυτή την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *