Κατάληψη ΕΣΗΕΑ: Η μεγάλη σφαγή στα ΜΜΕ

Αφεντικά ΜΜΕ: «Η πιο μεγάλη ώρα -για κέρδη- είναι τώρα»

Μια άνευ προηγουμένου εργοδοτική «σφαγή» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες στον κλάδο των Μέσων Ενημέρωσης. Τα αφεντικά εφημερίδων, τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών σταθμών και ενημερωτικών ιστοσελίδων επιδίδονται σε μια απόλυτα συντονισμένη επίθεση, προκειμένου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το νέο επεισόδιο του «σόου» της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Υπό αναβαθμισμένο καθεστώς τρομοκράτησης -που συνέδεσαν και με το δημοψήφισμα περί επερχόμενων λουκέτων, το «μάρμαρο» καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν οι εργαζόμενοι/ες, καλύπτοντας -μέσω απολύσεων ή βίαιων μειώσεων των ήδη πενιχρών μισθών- την όποια «χασούρα» των εργοδοτών, εξασφαλίζοντας τη «βιωσιμότητα» του εκάστοτε εργοδότη -και όχι του μέσου.
Τα αφεντικά, κατά το ίδιο διάστημα, επικαλούμενα φυσικά και την τραπεζική αργία, έβγαλαν από τη «φαρέτρα» τους όποιο όπλο είχαν εύκαιρο: Αναγκαστική χορήγηση αδειών, η -πρωτοφανής- χρήση της συνθήκης της εκ περιτροπής εργασίας (διήμερο τη βδομάδα!), η πληρωμή έναντι μισθού, η άρνηση χορήγησης επιδόματος αδείας, οι σημαντικότατες καθυστερήσεις καταβολής μισθού και πολλά ακόμη.
Η λίστα*, τούτη τη φορά, είναι πραγματικά τεράστια, όμως αξίζει να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα της εργοδοτικής επίθεσης:
  • Στο συγκρότημα «ΠΗΓΑΣΟΣ» του Μπόμπολα (Έθνος, Ημερησία,Goal, συν τα ένθετα και οι ιστοσελίδες που συνοδεύουν) οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο (και φυσικά Ιούλιο), έχοντας λάβει έναντι… 300 ευρώ. Η εργοδοσία αποκάλυψε παράλληλα ένα μεγαλόπνοο σχέδιο «ανάπτυξης» που προβλέπει νέες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις και εκ περιτροπής εργασίας. Τα «σωματεία» του κλάδου κήρυξαν τη γνωστή απεργία – «πυροτέχνημα» και, όπως αναμενόταν, μέχρι στιγμής τίποτε δεν έχει αλλάξει. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της GoalNews (ή μάλλον ο εξόφθαλμα φιλοεργοδοτικός εκπρόσωπός τους) εξέδωσαν δικό τους κείμενο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κινητοποίηση.
  • Στον «Ελεύθερο Τύπο» των Μπενέκου και Σκαναβή η κατάσταση δείχνει να έχει διαφύγει κάθε ελέγχου. Στους εργαζόμενους οφείλονται -συνολικά- περί τους έξι μισθούς, ενώ τους προτάθηκε να… ξεχάσουν τους μισθούς Μαΐου και Ιουνίου και να προχωρήσουν σε νέες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις που αγγίζουν το 35%. Οι ιδιοκτήτες εισήγαγαν -ξεκινώντας από το αθλητικό τμήμα- το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, βρίσκοντας ωστόσο τη σφοδρή αντίδραση εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν από τις ενώσεις του κλάδου να κινητοποιηθούν. Ήδη το διήμερο (22 και 23 Ιουλίου) οι εργαζόμενοι απεργούν και δηλώνουν πως θα επιστρέψουν στην εργασία τους όταν τους εξοφληθούν οι μισθοί Μαΐου και Ιουνίου. Η κινητοποίησή τους εξόργισε (!) τους δυο εργοδότες, με τον Δημήτρη Μπενέκο να φτάνει στο σημείο να εκστομίσει τη φράση: «Να λέτε και ευχαριστώ που έχετε δουλειά! Σε λίγο όλοι στα ΜΜΕ θα δουλεύουν απλήρωτοι!».
  • Εξίσου άσχημη είναι η κατάσταση και στον ΔΟΛ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι αμείβονται έναντι τους τελευταίους δυόμιση μήνες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την Κυριακή του δημοψηφίσματος τυπώθηκε μόνο η εφημερίδα.
  • Στην «Καθημερινή» του Αλαφούζου δόθηκε αναγκαστική άδεια μέχρι 15 Αυγούστου στο εμπορικό τμήμα της εφημερίδας, πλην τεσσάρων ατόμων που λειτουργούν ως προσωπικό ασφαλείας.
  • Την ίδια στιγμή, στον όμιλο του Νίκου Χατζηνικολάου («Real»,«Αγορά» συν τα ηλεκτρονικά μέσα που συνοδεύουν) δεν έχει καταβληθεί ο μισθός Ιουνίου και με το πρόσχημα της τραπεζικής αργίας οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα πληρωθούν ξανά τον… Δεκαπενταύγουστο.
  • Με πέντε απολύσεις κορυφώνεται η… θερινή σεζόν και στις Αττικές Εκδόσεις (Madame Figaro, Celebrity, Playboy κ.ά). Βάσει εξαγγελιών από πλευράς της διοίκησης οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες απολύσεις τον Αύγουστο, καθώς εκτιμάται ότι η εργοδοσία προχωράει σε ενοποίηση τμημάτων
  • Περικοπές σε μισθούς και προσωπικό ετοιμάζει να ανακοινώσει, κατά πληροφορίες, και ο Γ. Φιλιππάκης, ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Δημοκρατία», «Εσπρέσο» και «Εστία», καθώς και η διοίκηση στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
  • Μήνες δεδουλευμένων οφείλονται και στους εργαζόμενους των εκδόσεωνΛιβάνη (περιοδικό «Επίκαιρα» κ.λπ).
  • Τραγικό σκηνικό διαμορφώνεται και σε τηλεοπτικούς σταθμούς όπως οΑΝΤ1. Οι εργαζόμενοι στον ant1 group του Κυριακού ζουν σε κλίμα απόλυτης τρομοκρατίας καθώς, πέραν των μειώσεων που έχουν υποστεί, η εργοδοσία σχεδιάζει μεγάλες περικοπές -κυρίως στο τμήμα ειδήσεων- που αναμένεται να φέρει σαρωτικό κύμα απολύσεων (πιθανολογείται στις αρχές Σεπτεμβρίου). Οι τρομοκρατικοί τίτλοι βέβαια που συνοδεύουν τα ρεπορταζ της προπαγάνδας συνεχίζουν να “πέφτουν” κανονικά
  • Στο μεταξύ, στον Alphaη διοίκηση προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις ύψους 20% (!) σε όλους τους μισθούς. Ενώ αρχικά υπήρχε η διαβεβαίωση ότι οι μειώσεις θα ισχύσουν μόνο για τους θερινούς μήνες, έγινε γνωστό ότι καθεστώς θα συνεχιστεί «για πέντε μήνες και… βλέπουμε».
  • Ακόμη πιο ακάλυπτοι -ιδίως από συνδικαλιστική σκοπιά- είναι οι εργαζόμενοι σε ενημερωτικές ιστοσελίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον όμιλο του Νίκου Ευαγγελάτου (NewsIt κ.λπ) έγιναν ήδη οκτώαπολύσεις. Η μια εξ αυτών λογίζεται ως παραίτηση, λόγω μη συμμόρφωσης με επερχόμενες περικοπές.
  • Στο όνομα της «περιστολής δαπανών» η εργοδοσία του περιοδικού«Αθηνόραμα» και της ομώνυμης ιστοσελίδας (athinorama.grπροέβη στην απόλυση έξι εργαζόμενων. Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω μέσο έχουν ήδη γίνει περικοπές μισθών, ενώ έχει εφαρμοστεί και η εκ περιτροπής εργασία. Παράλληλα, εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει ότι απασχολούνται υπερωριακά δίχως να δηλώνεται και να αμείβεται η υπερεργασία.
  • Στον ραδιοφωνικό σταθμό Εν Λευκώ πραγματοποιήθηκαν μειώσεις μισθών έως και 50% και επιβλήθηκε εκ περιτροπής εργασία.
Κι αν ακόμη κάποιοι εκτιμούν ότι τα περί συντονισμένης επίθεσης και σχεδιασμού αποτελούν… γραφικές εικασίες, τους παραπέμπουμε στο παρακάτω απόσπασμα από κείμενο οδηγιών που συνέταξε η εταιρεία «ΡΙΜ Εργασιακή», η οποία ειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικής στήριξης στις επιχειρήσεις επί εργασιακών θεμάτων. Οι τρανοί συμβουλάτορες των εργοδοτών, «με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην αγορά εργασίας από τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος», ανερυθρίαστα, υποδεικνύουν στα αφεντικά τους τις… δυνατότητες που έχουν:
  • «[…]Η χορήγηση, ύστερα από αίτηση κάθε εργαζόμενου, μέρος των ημερών της κανονικής αδείας του έτους 2015 με αποδοχές.
  • Με αίτηση κάθε εργαζόμενου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη, να χορηγηθεί άδεια χωρίς αποδοχές για όσες ημέρες συντρέχουν τα γεγονότα αυτά, η οποία γνωστοποιείται μόνο στο ΙΚΑ.
  • Να θέσουν το προσωπικό τους σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με το άρθρο 4 Ν. 3846/2010, καταβάλλοντας το ήμισυ των αποδοχών τους.
  • Να καθιερώσουν σύστημα εκ περιτροπής εργασίας μονομερώς, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3846/2010, τηρώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο αυτό […]».
Μέσα σε όλο αυτό το «λαμπρό» σκηνικό, το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε την αναστολή της καταβολής των επικουρήσεων στους ασφαλισμένους. Παρά τις εξηγήσεις που ζητήθηκαν από ασφαλισμένους και κάποιες παρατάξεις, το ΔΣ τηρεί σιγή ιχθύος και όπως όλα δείχνουν προέβη στο πρώτο βήμα για την κατάργηση της επικούρησης. Εν όψει της εφαρμογής του τρίτου, βαρύτατου Μνημονίου, που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται με ζέση από τα αφεντικά, γίνεται ακόμη πιο προφανής η αποκαθήλωση του εργοδοτικού συνδικαλισμού κι από το νου των πλέον καλόπιστων. Στον κλάδο των ΜΜΕ δεν αρκεί πλέον η επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς ΕΣΗΕΑ και λοιπών για να πείσουν τους εργαζόμενους για τα υγιή… αγωνιστικά τους κίνητρα. Είναι η ώρα της συνειδητοποίησης: Αυτοί που σήμερα φαντάζουν ως η τελευταία σανίδα σωτηρίας, είναι αυτοί που μας βύθισαν και θα συνεχίσουν να μας τραβούν στον πάτο.
*Είναι σίγουρα πολλές οι περιπτώσεις που παραλείπονται και, καθώς η δημοσιοποίηση της αυθαιρεσίας είναι ένα πρώτο εργαλείο, καλούμε τους συναδέλφους/ισσες που πλήττονται από τα νέα ήθη να ενημερώνουν τη συνέλευσή μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση katalipsiesiea@gmail.com .

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *