Αλλαγές στη Digea, συμφωνία με την κυβέρνηση;

kanalarxes digeaΤο σκηνικό ρήξης με τον πάροχο δικτύου που είχε στηθεί το τελευταίο διάστημα με τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης δεν φαίνεται πως θα οδηγήσει τελικά και σε πραγματική ρήξη. Ενόψει του σχεδίου νόμου για την τηλεοπτική αδειοδότηση που όπως δηλώνεται θα κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι, θα γίνουν και αλλαγές στον πάροχο δικτύου της Digea! Για να τα πάρουμε από την αρχή. Οι αρμόδιοι υπουργοί, τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης όσο και ο Νίκος Παππάς έχουν επιρρίψει όλες τις ευθύνες για το διαγωνισμό συχνοτήτων στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών από την οποία θα ζητηθούν οι ευθύνες. Η γενική γραμματεία τηλεπικοινωνιών θα πάρει τις αρμοδιότητες της αδειοδότησης κεραιών και στην ΕΕΤΤ θα παραμείνει μόνο η αρμοδιότητα ελέγχου της αγοράς.

Οι βολές που εκτοξεύθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για το μονοπώλιο που ασκεί η Digea, θα έχουν αποτέλεσμα μόνο αν υπάρχει άλλος πάροχος δικτύου ο οποίος θα δείξει ενδιαφέρον να αναλάβει την ψηφιακή μετάβαση της χώρας για το σύνολο των τηλεοπτικών καναλιών.

Σύμφωνα με ένα σενάριο που διακινείται από κυβερνητικούς κύκλους υπάρχει περίπτωση να υπάρξει τέτοιο ενδιαφέρον! Ωστόσο η πραγματικότητα της ψηφιακής τηλεόρασης στη χώρα μας δεν ευνοεί αυτή την πιθανότητα. Το ελληνικό δημόσιο υπέγραψε σύμβαση για 15ετή χρήση του φάσματος και η καταγγελία της δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο είναι η αλλαγή ηγετικής ομάδας στη Digea και η αλλαγή πλεύσης για τον πάροχο δικτύου. Θα παραχωρήσει δηλαδή τις συμβάσεις των περιφερειακών καναλιών που έχει στην ΕΡΤ ή σε όποιον άλλο πάροχο δικτύου ενδιαφερθεί και θα διατηρήσει ως εταιρεία την ψηφιακή εκπομπή των μετόχων της. Είναι επίσης ανοιχτή στο ενδεχόμενο να επιστρέψει στο δημόσιο το 4ο multiplex που διαθέτει και το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Το θέμα για το οποίο θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση είναι το ύψος της 15ετούς σύμβασης, αν δηλαδή θα αποδεχθεί η Digea να πληρώσει περισσότερα για το ψηφιακό φάσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πρόσφατα η ΕΕΤΤ προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου που θα αποτιμήσει το τεχνικοοικονομικό μοντέλο της Digea!

Πηγή: “Media Transmitter”, ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, τεύχος Ιουλίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *