Δάνειο 100 εκατ. ζητά η Nova

Nova_Star_Wars_HD_resizeΜια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Nova ζητά ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. από τις ελληνικές τράπεζες επειδή οι υποψήφιοι εξαγοραστές της Deutsche Telecomκαι Vodafone-Wind, καθυστερούν να καταθέσουν δεσμευτική πρόταση. Στη συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Forthnet Πάνου Παπαδόπουλου στο Bloomberg (δημοσιεύεται πάρακάτω), σημειώνεται πως τα δάνεια της εταιρείας φθάνουν τα 324 εκατ. ευρώ και όπως γίνεται φανερό η εταιρεία δεν έχει ταμειακές ροές για τη συνέχιση της. Το κύριο όπλο της Forthnet είναι το πρόγραμμα της και ο υψηλός αριθμός συνδρομητών της που το 2014 έφθασαν τις 507.000.

Η Forthnet συζητά την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 100εκ. ευρώ

Ο μεγαλύτερος πάροχος συνδρομητικής τηλεόρασης, επιταχύνει τις εξελίξεις, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για το θέμα τις αναχρηματοδότησης, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet στο Bloomberg.

Η Forthnet η οποία έχει δεχτεί δύο ξεχωριστές προσφορές, μία από την Deutsche Telekom AG και μία από τη Vodafone Group Plc, εξετάζει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 100εκ.€ (113εκ$), όπως είπε ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη την Πέμπτη 7 Μαΐου.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, είμαστε σε συζητήσεις με τις τράπεζες με βάση την αναθεωρημένη πρότασή μας και ελπίζουμε σύντομα να έρθουμε σε συμφωνία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η Forthnet, η οποία στις 4 Μαΐου υπέγραψε την επέκταση της συμφωνίας για την μετάδοση του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου μέχρι το 2019, βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, για την αναχρηματοδότηση του χρέους μέσω της έκδοσης ομολόγων.

Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας, στο τέλος του 2014, ανέρχεται στα 324εκ.€ σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Η τιμή της μετοχής της έχει μειωθεί κατά 11% φέτος, φτάνοντας την αξία της στα 87,9εκ.€.

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος που ανήκει στην Deutsche Telecom, υπέβαλε στις 7 Ιουλίου του περασμένου χρόνου, μη δεσμευτική προσφορά ύψους 300εκ.€ για την εξαγορά της Nova. Δέκα ημέρες μετά, η κοινοπραξία Vodafone και Wind κατέθεσαν κοινή μη δεσμευτική προσφορά, με αντίτιμο από 1,70€ έως 1,90€ ανά μετοχή.

Η διαδικασία του due diligence ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2014 για τον ΟΤΕ και στις αρχές του έτους για τη Vodafone. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προχωρήσει σε κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Οικονομική αβεβαιότητα

«Έχουμε υποβάλλει όλα τα στοιχεία που μας έχουν ζητηθεί, και τώρα θα πρέπει οι ενδιαφερόμενες πλευρές να τα αναλύσουν και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Οι προσφορές αυτές επιβεβαιώνουν την ορθότητα της στρατηγικής μας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Η εταιρεία λάνσαρε την υπηρεσία Nova 3Play, προσφέροντας τηλεφωνία, internet και συνδρομητική τηλεόραση, το 2013. Η συνδρομητική βάση στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης ανέβηκε κατά 12%, φτάνοντας τους 507.261 συνδρομητές στο τέλος του 2014, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Η Vodafone κατέχει ήδη το 6,5% των μετοχών της εταιρείας, μέσω της συμμετοχής της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε το 2013, ενώ ο βασικός μέτοχος της Forthnet είναι η Emirates International Investment Co., έχοντας το 44% των μετοχών. Ο ΟΤΕ είναι ο βασικός ανταγωνιστής της Forthnet στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Τόσο εκπρόσωπος της Vodafone όσο και του ΟΤΕ, στον οποίο παρέπεμψε η Deutsche Telekom, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Bloomberg μαζί τους, αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Ταμειακές ροές

Η Forthnet θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, στο τέλος Μαΐου. Βασική προτεραιότητα της εταιρείας παραμένει η εξασφάλιση βραχυπρόθεσμων ταμειακών ροών και της χρηματοδότησης της, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο.

«Η ζήτηση είναι δεδομένη, αλλά σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να είμαστε πιο συντηρητικοί, εστιάζοντας στις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές μας», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Η εταιρεία σχεδιάζει να επιστρέψει σε μια πιο επιθετική στρατηγική μόλις βελτιωθεί η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο με τους πιστωτές της, από την εκλογή της κυβέρνησης Τσίπρα στις 25 Ιανουαρίου, με τη χώρα να αναμένεται να ξεμείνει από χρήματα στο τέλος αυτού του μήνα. Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και η έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία έχει προκαλέσει αγωνία για τις επιχειρήσεις στη χώρα.

«Αντιλαμβανόμαστε την αβεβαιότητα και το άγχος των συνδρομητών μας» είπε ο κ. Παπαδόπουλος. «Παρόλα αυτά, το προϊόν μας έχει αποδειχθεί ανθεκτικό στην κρίση και δεν έχουμε παρατηρήσει καμία αλλαγή στις πληρωμές των πελατών μας», είπε, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις της χώρας θα έχουν θετική κατάληξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *