Όχι στη μετακίνηση στη GreenPixel λένε οι τεχνικοί του Alpha

H γενική συνέλευση των τεχνικών του Alpha επαναβεβαίωσε την απόφαση των εργαζομένων τεχνικών να απορριφθεί η εκβιαστική μεταφορά τους στη θυγατρική εταιρεία του τηλεοπτικού ομίλου Green Pixel. Για τα “παραθυράκια” που διευκολύνουν τους καναλάρχες σε τέτοιες ενέργειες διαβάζουμε τη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ της Κυριακής με τίτλο «Μετακόμιση» από τον Alpha, χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις”. 

Η είδηση δεν αποτελεί έκπληξη. Η τηλεοπτική διοίκηση των δυο αδειού- χων τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας του ομίλου Βαρδινογιάννη, Star και Alpha, αποφάσισε τη μεταφορά σχεδόν του συνόλου των τεχνικών του Alpha στη θυγατρική εταιρεία του Green Pixel. Με τη γνωστή μέθοδο των εκβιασμών, έχει στόχο να αδειάσει το κανάλι από εργαζόμενους που διαθέ- τουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, για τους οποίους ισχύει τυπικά η Συλλογική Σύμβαση εργασίας της ΕΤΙΤΑ. Όπως έπραξε λίγα χρόνια πριν, με τους τεχνικούς του Star, τους οποίους επίσης μετέφερε στη θυγατρική εταιρεία παραγωγής του ομίλου — ή όπως, ακόμη παλαιότερα, έκαναν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί-μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, μεταφέροντας το τεχνικό προσωπικό του δικτύου εκπομπής στην κοινή θυγατρική τους, την Digea.

Τυπικά, η μαζική «μετακόμιση» 140 εργαζόμε- νων τεχνικών από τον Alpha στη θυγατρική του ομίλου είναι παράνομη. Υπάρχουν, όμως, τα «παράθυρα» σωτηρίας των καναλαρχών, για τα οποία έχουν φροντίσει όλες οι κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, η διάταξη στο προσχέδιο του νόμου Παππά για την υποχρέωση συγκεκριμένης ποσόστωσης ειδικοτήτων στα 400 άτομα υποχρεωτικής απασχόλησης στα κανάλια άλλαξε, για να μείνει μόνο ο όρος των 400 ατόμων.

Οι ιδιοκτήτες λοιπόν –όπως επίσημα καταγγέλθηκε στο ΕΣΡ– ενέταξαν στα «400 άτομα» διάφορες άσχετες ειδικότητες, όπως είναι η υπηρεσία security! Επίσης, με βάση μια άλλη νομοθετική διάταξη που πέρασε το 2014 (άρθρο 5, παρ. 12) η κυβέρνηση Σαμαρά στον νόμο για την ιδιοκτησία των καναλιών (3592/2007), οι τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να ανταλλάσσουν τεχνικά μέσα, προσωπικό, στελέχη, ακόμα και πρόγραμμα με τις συνδεδεμένες θυγατρικές τους εταιρείες!

Για το ενδεχόμενο αυτό είχε ενημερωθεί θεσμικά τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και το ΕΣΡ, πριν περίπου ενάμιση χρόνο. Αμφότερα τα «όργανα» επέλεξαν να… σφυρίξουν αδιάφορα, παρά το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε η πολιτική συμπαιγνία όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσιογράφων, μάλιστα, δήλωναν πανευτυχείς για την επικείμε- νη εξαγορά του Alpha από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, προωθώντας –και πετυχαίνοντας– να μην γίνει καμία κινητοποίηση για την κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *