Δυο σενάρια για ΕΔΟΕΑΠ που εξηγούν το “πραξικόπημα”

edoeap1Μετά από πολλά χρόνια η συγκρότηση προεδρείου στον ασφαλιστικό οργανισμό του ΕΔΟΕΑΠ, δημοσιογράφων και υπαλλήλων Τύπου και καναλιών, γίνεται αντικείμενο σφοδρής παραταξιακής σύγκρουσης. Σύγκρουσης στην οποία διαφαίνονται τουλάχιστον περίεργες συμμαχίες. Η παράταξη της κυβέρνησης, η Συσπείρωση να συμφωνεί με την παράταξη της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Ποτάμι…Είναι απορίας άξιον να γράφει η “Αυγή” για παράδειγμα,

πως δεν έχει σημασία ποιος θα εκλεγεί στη θέση του προέδρου στον ΕΔΟΕΑΠ τη στιγμή που ο οργανισμός καταρρέει. Α, έτσι; Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι πρωθυπουργός, αν θα είναι ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας τη στιγμή που η χώρα καταρρέει; Αυτό λέει η κυβερνητική εφημερίδα;

Γιατί βέβαια το μείζον ζήτημα δεν είναι αν θα συγκαλέσει την πρώτη μετά τις εκλογές, συνεδρίαση του νέου ΔΣ για συγκρότηση προεδρείου ο “πρώτος σε ψήφους” εκλεχθείς σύμβουλος. Αλλά ότι πίσω από την ξαφνική εμμονή των εκπροσώπων της ΕΠΗΕΑ(υπαλλήλων) και της θολής ανακοίνωσης της παράταξης των Ενωμένων δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΑ, κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις των πρωταγωνιστών για το παρόν και το μέλλον του οργανισμού ασφάλισης στα ΜΜΕ.

Στην προσπάθεια μας να αποκωδικοποιήσουμε τις τακτικές και στάσεις διαφάνηκε το πραγματικό διακύβευμα για τον ΕΔΟΕΑΠ. Γεγονός πρώτο είναι πως ο Οργανισμός έχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας το οποίο καλείται να διαχειριστεί το νέο ΔΣ που εκλέχθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Γεγονός είναι ότι το παλαιό ΔΣ εξασφάλισε μια προφορική δέσμευση του αρμόδιου υπουργού πως θα στηρίξει τη λειτουργία του ασφαλιστικού ταμείου. Γεγονός είναι πως στις εκλογές συγκρούστηκαν σφόδρα δυο διαμετρικά αντίθετες λογικές. Η πολιτική πρόταση της πλειοψηφίας της ΕΠΗΕΑ (που λέει πως ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Χριστόπουλου, Ε. Ζαφειροπούλου, των εκπροσώπων της ΝΔ, κ.λ.π. “Ενωμένων δημοσιογράφων” Ν. Καρούτζου και της πλειοψηφίας ΕΣΗΕΜΘ Π.Νεστορίδης για άμεσες, σκληρές περικοπές στην υγεία, την επικούρηση, τη μετοχική βάση του ασφαλιστικού ταμείου. Και η πολιτική πρόταση που εκφράστηκε από τα αριστερά με μεγάλη στήριξη πολλών δημοσιογραφικών δυνάμεων, από τους Γ. Αγγέλη, Π. Χριστοδουλίδου για αναζήτηση αύξησης των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ, έστω και αν χρειαστεί μεγάλη σύγκρουση με κάθε είδους συμφέροντα.

Αυτή η σύγκρουση είναι που δεν βολεύει τους “σεναριογράφους” του μέλλοντος για τον ΕΔΟΕΑΠ. Σύμφωνα με τα σενάρια που γράφονται σε “αριστερο-δέξια” γραφεία, οι προτάσεις είναι δυο. Η πρώτη σερβίρεται ως “κυβερνητική”-χωρίς αυτό να είναι βέβαιο- και προτείνει την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ! (Πρόταση Τσουπαρόπουλου-Γκανά, κ.λ.π). Με μεταφορά των περιουσιακών του στοιχείων στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Πώς όμως θα συμβεί αυτό όταν πριν ένα χρόνο το ΕΤΑΠ ΜΕ πέταξε έξω από τον οργανισμό τον τομέα υγείας των συντακτών περιοδικού τύπου;  Το δεύτερο σενάριο (Ν.Καρούτζος-Α.Σταθάτου) που απηχεί και πολλά άλλα συμφέροντα οδηγεί στην παράδοση του κλάδου υγείας του ΕΔΟΕΑΠ σε ασφαλιστικές εταιρείες! Με πρόσχημα την οικονομική στενότητα του οργανισμού.

Και τα δυο σενάρια προϋποθέτουν την αύξηση των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ! Κι αυτό είναι το περίεργο, δεν μιλάνε για αυτήν. Γιατί και στις δυο περιπτώσεις η αύξηση εσόδων δεν είναι προϋπόθεση επιβίωσης του αυτόνομου οργανισμού ΕΔΟΕΑΠ αλλά υποχρέωση του για να ταϊζει τα όποια συμφέροντα αναλάβουν τη λειτουργία του! Το θέμα όπως είναι φανερό είναι μείζον πολιτικό και δεν εξαντλείται στην ξαφνική “έπαρση” των διοικητικών υπαλλήλων της ΕΠΗΕΑ να αναλάβουν την προεδρία του ΕΔΟΕΑΠ.

Υ.Σ 1: Το πλέον απαράδεκτο για τους υπέρμαχους των δυο παρασκηνιακών σεναρίων είναι πως έχουν επιδοθεί σε μια εξωφρενική, απαίσια εκστρατεία λάσπης ειδικά εναντίον της Πόπης Χριστοδουλίδου. Με απαξιωτικές φράσεις και χαρακτηρισμούς που δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά, προσπαθούν να κρύψουν τους πολιτικούς στόχους τους, να την βγάλουν μαζί με τον Γ. Αγγέλη, από το παιχνίδι τους. Είναι γελοίο φερόμενοι ως αριστεροί να χαρακτηρίζουν με τέτοιες εκφράσεις έναν αγωνιστή συνάδελφο τους.

Υ.Σ 2: Γεγονός που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως όλοι ο εκδότες, χωρίς καμία εξαίρεση συνεχίζουν να θέλουν την αυτόνομη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *