Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το “μαύρο”της ΕΡΤ στο ντοκιμαντέρ των προσφύγων

Νέα επιστολή διαρτυρίας προς την ηγεσία της ΕΡΤ για το “μαύρο” στο ντοκιμαντέρ «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» που κόπηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία εξήγηση. Μετά το δήμο Ικαρίας, δεκάδες φορείς και την ΠΟΘΑ, τη διαμαρτυρία της καταθέτει και η ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ. Το εντυπωσιακό είναι πως κανείς από την ΕΡΤ δεν νιώθει την ευθύνη να δώσει μια απάντηση γιατί κόπηκε το ντοκιμαντέρ. Τρομερή κοινωνική υπευθυνότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο της ΕΡΤ & κ.Δ/ντα Σύμβουλο της ΕΡΤ

Αξιότιμοι κύριοι,

ο ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ. (ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ), πολιτιστικός μη κερδοσκοπικός φορέας, με έδρα την ΙΚΑΡΙΑ εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τη μη μετάδοση του β΄μέρους του ντοκιμαντέρ: «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σε δημοσιογραφική έρευνα και παρουσίαση του Νάσου Μπράτσου και σκηνοθετική επιμέλεια του Πέτρου Τούμπη.

Ως Ικάριοι και Αγαιοπελαγίτες απόγονοι των ανθρώπων εκείνων που δοκιμάσθηκαν σκληρά στα χρόνια της προσφυγιάς, έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε,να διασώσουμε αλλά και να διαδώσουμε τις ιστορικές μνήμες στις νεότερες γενεές.

Το ντοκυμαντερ αυτό έρχεται να ρίξει φως σε μια «άγνωστη» ως τώρα σελίδα της πρόσφατης ιστορίας μας, όπου μέσα από ζωντανές αφηγήσεις των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και επίσημων εγγράφων της εποχής,καθιστούν την εργασία αυτή σημαντική ιστορική πηγή.

Ως ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ. έχουμε πρωτοστατήσει ώστε αυτή η μνήμη να σωθεί, με σκοπό να διαπαιδαγωγεί τους νεώτερους στις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης, της συμφιλίωσης των λαών, στην ειρηνική συμβίωση με πνεύμα αποδοχής και αλληλοκατανόησης .

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι το ντοκυμαντερ θα πρέπει να παρουσιασθεί από την Δημόσια τηλεόραση δικαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο την αποστολή της ως δημόσιο μέσο ενημέρωσης, πολιτισμού και τέχνης.

Με την ελπίδα ότι θα αποδεχθείτε θετικά την πρότασή μας ικανοποιώντας το αίσθημα δικαίου όλων των φορέων και των κατοίκων των νησιών μας που έχουν εκφράσει με ποικίλους τρόπους κι εκείνοι το ίδιο αίτημα.

Με τιμή για τον ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ.

Χαρούλα Κοτσάνη – δασκάλα 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *