Η ΕΡΤ δεν μετέδωσε ντοκιμαντέρ για πρόσφυγες, πρόβαλλε το γιό του Μουσολίνι!

Πολλές αντιδράσεις στην Ικαρία προκάλεσε η απόφαση της ΕΡΤ να μην μεταδώσει το προγραμματισμένο για σήμερα το απόγευμα ντοκιμαντέρ για τους Ικαριώτες πρόσφυγες. Το μοναδικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», παραγωγής 2019, ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πάνω από 30.000 νησιώτες αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριώτες. Αυτό το ντοκιμαντέρ λοιπόν αναβλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής για να μπει μια επανάληψη ιστορικού προγράμματος. Δυο ημέρες ωστόσο πριν η ΕΡΤ 1 μετέδωσε το ντοκιμαντέρ “Μπρούνο και Τζίνα”, για τον γιό του Μουσολίνι, έναν ορκισμένο φασίστα…

Οι αντιδράσεις για την αναβολή του ντοκιμαντέρ για τους Ικαριώτες πρόσφυγες είναι πολλές. (δέστε και φωτο). Η αναβολή συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ που μεταξύ άλλων δείχνει το δρόμο της προσφυγιάς για χιλιάδες ανθρώπους που βρήκαν καταφύγιο στη Συρία!

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, στις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα. Ακόμη, μιλούν για τη σχέση τους με τους γηγενείς πληθυσμούς, το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, καθώς και για τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *