Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για Αθήνα 984, ΑΠΕ και Κανάλι της Βουλής

vouli-6Διαβάζουμε στις “Τυπολογίες”
 
Ήρθε η ώρα για τα κρατικά και δημοτικά ΜΜΕ να αρχίσουν να δίνουν λογαριασμό. Στην Μνημονιακή, υπό φτωχοποίηση Ελλάδα, υπάρχουν τρία ΜΜΕ, τα οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν κατάματα την οικονομική πραγματικότητα. Ο δημοτικός σταθμός Αθήνα 984, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Κανάλι της Βουλής πληρώνονται από τους δημότες και τους φορολογούμενους χωρίς να δίνουν αναλυτικά στοιχεία για το κόστος λειτουργίας τους.  Είναι, πλέον, η ώρα να κάνουν τη δική τους νέα προσπάθεια για τη μείωση των ελλειμμάτων τους,  παράλληλα με το αίτημα να αρχίσουν να δημοσιεύουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οικονομικά στοιχεία.

Ο Αθήνα 984, επί εποχής  του Τάκη Καμπύλη έκανε μια τεράστια προσπάθεια μείωσης του κόστους του, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η πρωτοβουλία αυτή όμως ατόνησε. Σήμερα οι δημότες, μέσω του δήμου Αθηναίων πληρώνουν 4 εκατ. ευρώ για την  λειτουργία του Αθήνα 984, ποσό το οποίο είναι δυσανάλογα υψηλό με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Επιπλέον, απουσιάζει από την ιστοσελίδα του σταθμού οι ετήσιοι απολογισμοί της εταιρείας, όπως επίσης και η δημοσίευση των ισολογισμών. Η ανάρτηση στη Διαύγεια των αποφάσεων, δεν αρκούν από τη στιγμή που ο σταθμός λειτουργεί με χρήματα των πολιτών.

 Στο ΑΠΕ αναζητούν το νέο πρόεδρο γενικό διευθυντή, οποίος θα έχει μια τριπλή αποστολή. Να μειώσει την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης, η οποία φτάνει ετησίως τα 4 εκατ. ευρώ, τελειώνοντας με το φαινόμενο των  αργομισθιών, παράλληλα, με την προώθηση των θέσεων της Ελλάδας στο εξωτερικό και την προστασία του οπτικοακουστικού του περιεχομένου από την κλοπή που γίνεται στο Internet. Η  εταιρεία του ΑΠΕ  και η νέα του διοίκηση οφείλουν να αναρτούν τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό και τον ισολογισμό του πρακτορείου στην ιστοσελίδα του, για να υπάρχει  η λογοδοσία προς τον κόσμο που πληρώνει για τη λειτουργία του.

Το Κανάλι της Βουλής είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Εκπέμπει με υπουργική απόφαση, δεν διαθέτει άδεια και εταιρεία και δεν ενημερώνει για το κόστος λειτουργίας του, εκτός κι αν υπάρχει κάποια ερώτηση Βουλευτή. Επιδοτείται με 3 εκατ.  ευρώ απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και εκτός από τις συνεδριάσεις της Βουλής, μεταδίδει ντοκιμαντέρ και ενημερωτικές εκπομπές που σχετίζονται με τις εργασίες στο Κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΡΤ, με μοναδική αποστολή τη μετάδοση των συνεδριάσεων και το προσωπικού του να επιστρέψει στο φορέα.. Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να αρχίσει να λογοδοτεί στους φορολογούμενους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *