Νόμος και τάξη Μπακογιάννη στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας

Το συναινετικό προφίλ του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη δεν κράτησε ούτε δυο μήνες . Με αφορμή την είσοδο ομάδας νέων που διάβασε κείμενο ενάντια στις εκκενώσεις καταλήψεων στην πόλη, η διοίκηση Μπακογιάννη αποκαλύφθηκε. Για πρώτη φορά επιβάλλεται επίσημα στον “Αθήνα 9,84” το δόγμα “νόμος και τάξη”, μια απίστευτη παραβίαση της ελευθεροτυπίας και καταστολή της διαφορετικής άποψης. Η δημοτική κίνηση Αντικαπιταλιστική Ανατροπή που κατήγγειλε τις μηνύσεις και τις συλλήψεις των νέων έξω από το ραδιόφωνο του δήμου, προκάλεσε την “οργή” του δημάρχου. Κι έτσι μαθεύτηκε πως ο ίδιος μέσω της προέδρου της δημοτικής εταιρείας του “9,84” κατέθεσαν τη μήνυση! Γιατί η σύλληψη των νέων, εκτός από αυτά που σημειώνει η “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή” είναι και ένα μήνυμα εσωτερικό προς τον “Αθήνα 9,84”. Οι νέοι μπήκαν ήσυχα, οι εργαζόμενοι όπως έκαναν κάθε φορά σε ανάλογη κίνηση στο παρελθόν, τους έδωσαν μικρόφωνο. Η διοίκηση Μπακογιάννη φαίνεται πως δεν ανέχεται αυτά! Καμία διαφορετική άποψη από αυτή του “νόμου και τάξης” των επιχειρηματιών που εκπροσωπούνται, δεν έχει θέση στο δημοτικό σταθμό της πόλης. Τον οποίο πληρώνουμε όλοι! Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή καλεί σε άμεση απόσυρση της μήνυσης, τις άλλες (άφωνες;) δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση.

Οι μάσκες έπεσαν! Μπακογιάννης: «Εγώ ζήτησα να γίνει μήνυση στους νεαρούς/νεαρές που μπήκαν στον 9,84»

Ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα

Περίπατο πήγε πολύ γρήγορα το ήρεμο επικοινωνιακό προφίλ που προσπαθεί να χτίσει ο δήμαρχος της Αθήνας Κ. Μπακογιάννης. Στριμωγμένος, μετά την καταγγελία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα στο δημοτικό συμβούλιο στις 14/10, προσπάθησε ανεπιτυχώς

να πείσει ότι τα νεαρά παιδιά που μπήκαν στον 9.84 και διάβασαν ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα ενάντια στις εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων, στην παράδοση της πόλης και της λαϊκής κατοικίας στην αχαλίνωτη επιχειρηματικοποίηση, στην καταστολή και τον εκφοβισμό – αυτά τα παιδιά προέβησαν σε πράξεις βίας!

Ωστόσο, η πραγματικότητα τον διαψεύδει απολύτως. Γι’ αυτό, σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού και επίδειξης πυγμής, δήλωσε: «Αυτά τελείωσαν! Δεν περνάνε, πλέον, οι τσαμπουκάδες!». Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο ότι εκπροσωπεί το πνεύμα «του νόμου και τηςτάξης» -αυτό που με τα ένα χέρι κρατά το γκλομπ της καταστολής και με το άλλο το κλειδί που ανοίγει την πόρτα στα επιχειρηματικά συμφέροντα- υπέβαλε μήνυση στους «γιαιοπραγήσαντες» νέους διά μέσου της προέδρου του 9,84 και δημοτικής συμβούλου με την «Αθήνα ψηλά». 

Ο Κ. Μπακογιάννης πίστευε ότι αυτό θα γινόταν χωρίς να πάρει διαστάσεις το ζήτημα. Υπολόγιζε στη συναίνεση όλων όσοι κινούνται στον αστερισμό της κυρίαρχης πολιτικής -εντός κι εκτός δημοτικού συμβουλίου!

Η δημοκρατία που εκπροσωπούν αντέχει μόνο την αποδοχή της άθλιας πολιτικής τους και τη σιωπή και «πάει πακέτο» με τη φίμωση και την καταστολή κάθε κριτικής ή αντίθετης φωνής και πρακτικής. Και η πολυφωνία του Τύπου για την οποία κόπτονται πάει περίπατο όταν κάποια από τις φωνές είναι «παράφωνη» – σύμφωνα με τα πρότυπά τους.

Φοβούνται κάθε φωνή αντίστασης, κάθε πράξη ανυπακοής, γιατί έχουν συνείδηση ότι η πολιτική τους πάει κόντρα στις ανάγκες των κατοίκων – ειδικά των νέων. Γι’ αυτό μηνύουν τη νεολαία με κάθε ευκαιρία – ενίοτε προληπτικά και παραδειγματικά, όπως στην περίπτωση των «τρομοκρατών» που «εισέβαλαν» στον 9,84! Για να την ωθήσουν να αποδεχτεί μοιρολατρικά τον ρόλο που της επιφυλάσσει το σύστημα του κέρδους, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης: τον ρόλο του υπάκουου, πειθήνιου εργαζόμενου, σπουδαστή, άνεργου. Να απορρίψει κάθε πράξη ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης στον πρόσφυγα, τον φτωχό, τον κατατρεγμένο. Να δεχτεί την καταστροφή της ζωής της για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι΄αυτό τρέμουν στην προοπτική να γίνει η νεανική οργή συλλογική δράση και αγώνας!

Θέλοντας να σπιλώσει αυτούς που συμπαραστάθηκαν στους νέους που μπήκαν στον 9,84, ο δήμαρχος της Αθήνας μίλησε για «δωσιλόγους», εννοώντας την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα. Και η αντιστροφή της πραγματικότητας όμως έχει τα όριά της. Στα χρόνια της Κατοχής, οι δωσίλογοι βγήκαν από τα σπλάγχνα της δικής του παράταξης. Και σήμερα είναι αυτός και η παράταξή του που ως σύγχρονοι «κουκουλοφόροι» μηνύουν τους/τις νεαρούς/ες που χρησιμοποίησαν το δημοτικό ραδιόφωνο για να μεταφέρουν μήνυμα αμφισβήτησης της πολιτικής του «νόμος, τάξη, κέρδη». 

Η απέλπιδα προσπάθειά του να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της δημοκρατίας δεν μπορεί να κρύψει ότι είναι εκπρόσωπος της καταπίεσης και της βίας. Της βίας που ασκεί η εξουσία -δημοτική και κεντρική- όταν λεηλατεί δικαιώματα και ποινικοποιεί πράξεις αντίστασης. Στην ουσία στοχοποίησε κάθε πράξη ανυπακοής τωρινή ή μελλοντική, προειδοποίησε ότι κάθε τέτοια πράξη θα βρίσκει απέναντί της τη συνασπισμένη κατασταλτική πυγμή του δήμου και της κυβέρνησης! Τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς που μπήκαν στην ΕΡΤ παραμονές του πρώτου μνημονίου κι έκαναν παρέμβαση, τους συνδικαλιστές που αντέδρασαν στην απαγόρευση της απεργίας και κατέλαβαν υπουργεία, τις μαθητικές καταλήψεις. Ο λόγος είναι απλός. Δεν τους ενοχλούν γενικώς οι διαμαρτυρίες. Τους ενοχλεί κάθε διαμαρτυρία που επιδιώκει την ανατροπή της πολιτικής τους. 

Καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν σαφή θέση και να απαιτήσουν από τον δήμο της Αθήνας να αποσύρει τη μήνυση!

Καλούμε τον λαό και τη νεολαία στα δικαστήρια την Πέμπτη 17/10, στις 9.00, στη δίκη των νεαρών παιδιών.

1 comment for “Νόμος και τάξη Μπακογιάννη στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *