Ενώπιος ενωπίω με τα ανοιχτά θέματα της ψηφιακής αγοράς

dvb-2Η ΕΡΤ η οποία απασχολεί την μιντιακή πολιτική επικαιρότητα από την επομένη των εκλογών, δεν είναι το μόνο ανοιχτό θέμα της αγοράς. Ίσως είναι ένα αγαπημένο πολιτικό θέμα, αλλά σίγουρα δεν είναι το μόνο. Η ατζέντα των ανοιχτών ζητημάτων για την αγορά σχετίζεται άμεσα με τη 2η Ψηφιακή Μετάβαση, την οποία εγκατέλειψε ημιτελή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν λίγες μέρες στελέχη της ΕΕΤΤ είχαν συναντήσεις στις Βρυξέλλες με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ανάμεσα σε άλλα, θεωρήθηκε επείγον το ζήτημα της απόδοσης του φάσματος των 700ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες. Για να συμβεί όμως αυτό, η ελεύθερη τηλεόραση θα πρέπει να λάβει «εντολή»,
ήτοι να εκδοθούν οι αναγκαίες νομοθετικές πράξεις και μετά να μετακινηθεί στο φάσμα κάτω των 694MHz, όπως πρέπει να πράξουν και οι Ένοπλες δυνάμεις.

Το πρώτο σημαντικό ανοιχτό ζήτημα είναι αν το νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα «τρέξει» την έκδοση του νέου ψηφιακού χάρτη που είναι έτοιμος και τον έχουν στα χέρια τους οι δυο πάροχοι δικτύου, Digea και ΕΡΤ. Παράλληλα θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη μετάβαση στο DVB-T2 με το μοντέλο κωδικοποίησης HEVC που θα επιτρέψει μελλοντικά και τη μετάδοση 4Κ. Οι αποφάσεις είναι κρίσιμες, καθώς θα κρίνουν την αγορά τηλεοπτικών συσκευών και αποκωδικοποιητών. Η έκδοση τους θα δώσει το πράσινο φώς και στην ΕΕΤΤ για τις δικές της παρεμβάσεις, όπως την πραγματοποίηση μελέτης για το κόστος της 2ης Ψηφιακής Μετάβασης, το ύψος των αναγκαίων επενδύσεων και κυρίως, το αν θα δοθεί αποζημίωση στους παρόχους δικτύου για την απώλεια μέρους του φάσματος! Είναι βέβαιο πως ο ιδιώτης πάροχος δικτύου, η Digea θα απαιτήσει αποζημίωση, καθώς αυτό αναφέρεται ρητά και στη σύμβαση του 2014.

Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό θέμα είναι αν θα παραμείνει το πρόγραμμα επιδότησης κατοίκων που δεν έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα. Το πρόγραμμα ύψους 24 εκατ. ευρώ παραμένει ανοιχτό, καθώς η προθεσμία ένταξης για τους δήμους όλης της χώρας λήγει στις 19 Αυγούστου. Άμεσα ενδιαφερόμενοι για την υλοποίηση του είναι η Digea και η Cosmote αλλά και η Intracom που έχει πάρει μέσω θυγατρικής εταιρείας την εγκατάσταση πομπών μικρής ισχύος.

Πηγή: Περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *