Υπόγεια Μαξίμου vs υπόγεια Κομουνδούρου

ToWing-MediaΤης Μ. Παπαχριστούδη στη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ

Μια είδηση και ένα «παράπονο» στελέχους της ΝΔ που πέρασαν στα ψιλά του ρεπορτάζ επικοινωνίας, μπορούν να περιγράψουν με ακρίβεια τη σημερινή πραγματικότητα της προσφερόμενης ενημέρωσης στη χώρα από τα κυρίαρχα παραδοσιακά αλλά και ψηφιακά Μέσα. Η είδηση είναι πως η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιβραβεύοντας τα μέλη της «ομάδας αλήθειας» της Συγγρού, τα μετακόμισε «στα υπόγεια του Μαξίμου». Από εκεί που αποχώρησε πρόσφατα η άλλη «ομάδα μνήμης» του ΣΥΡΙΖΑ. Το παράπονο του νεοδημοκρατικού στελέχους είναι πως τα «υπόγεια της Κοyμουνδούρου» καθορίζουν ακόμη την ατζέντα της επικαιρότητας στα ΜΜΕ. Η περιγραφόμενη πραγματικότητα είναι σαφής. Είδηση και γεγονός είναι ό,τι διοχετεύεται από τα πολιτικά υπόγεια κατασκευής ενημέρωσης των δυο συμπληρωματικών κομμάτων του πολιτικού συστήματος, της κυβερνητικής ΝΔ και του «υπεύθυνου» αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Και στις δυο όψεις της κατευθυνόμενης ενημέρωσης εντοπίζεται μια κοινή αρχή:

Οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές, κομμένες και ραμμένες στην εξυπηρέτηση του πολιτικού-κομματικού στόχου, προσφέρονται σκηνοθετημένα και περιλαμβάνουν έντονη συναισθηματική φόρτιση για να ικανοποιήσουν το θυμικό του «πελάτη»- οπαδού του κόμματος. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν είδηση και ενημέρωση που θα προσφέρει γνώση ή που θα ανοίξει δρόμους ανυπακοής.

Πρόκειται για μια εικονική μάχη σύγκρουσης θυμικών πάνω σε κατασκευασμένες ειδήσεις και γεγονότα. Δεν είναι ακριβώς ψευδείς, δεν είναι ακριβώς παραπληροφόρηση. Είναι μια νέα κατάσταση στην ιδεολογική επιχείρηση χειραγώγησης μέσα από τα ΜΜΕ που έχει ενσωματώσει τις εξελίξεις στη μαζική και ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες.

Μια ματιά στην καταγραφόμενη επικαιρότητα στα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, αλλά και στην πολιτική ατζέντα των κοινωνικών δικτύων είναι αποκαλυπτική. Σε όλα τα Μέσα δημοσιεύονται με τις ίδιες ακριβώς λέξεις ρεπορτάζ για τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης και των υπουργών, σε όλα δημοσιεύονται πανομοιότυπα ρεπορτάζ με τις απόψεις της αντιπολίτευσης. Σε πολλές περιπτώσεις δεν διαφέρει καν ο πρόλογος στα ρεπορτάζ των Μέσων, ενώ το γεγονός στο οποίο αναφέρονται επισκιάζεται από την ένταση της άποψης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *