Τα περιφερειακά κανάλια μπροστά στη δεύτερη ψηφιακή μετάβαση

 Σειρά προβλημάτων των καναλιών της περιφέρειας και αντίστοιχα αιτήματα προς την κυβέρνηση παρουσίασε στο πάνελ για τη Δεύτερη Ψηφιακή Μετάβαση στην Έκθεση Salonica Electronix 2019, ο πρόεδρος Ένωσης…

Σειρά προβλημάτων των καναλιών της περιφέρειας και αντίστοιχα αιτήματα προς την κυβέρνηση παρουσίασε στο πάνελ για τη Δεύτερη Ψηφιακή Μετάβαση στην Έκθεση Salonica Electronix 2019, ο πρόεδρος Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας Αντώνης Δημητρίου.

«Ασχολούμαστε με τη δεύτερη ψηφιακή μετάβαση χωρίς να έχουμε απολαύσει τα οφελήματα της πρώτης» έδωσε το περίγραμμα της κατάστασης στην περιφέρεια ο πρόεδρος του Κρήτη TV, ενός από τους πενήντα τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν στην περιφέρεια και, όπως είπε, απορροφούν μόλις το 4% των συνολικών τηλεοπτικών εσόδων.

Αν και η απόδοση μέρους του τηλεοπτικού φάσματος στις τηλεπικοινωνίες (στη ζώνη των 700 MHz – το «Β’ Ψηφιακό Μέρισμα») πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020 με δυνατότητα παράτασης για δύο έτη, εκκρεμούν ακόμη, τόσο ο χάρτης συχνοτήτων όσο και η απόφαση για το σύστημα κωδικοποίησης, το οποίο και θα προσδιορίσει το συμβατό είδος των τηλεοπτικών συσκευών που πρέπει να προμηθευτεί η αγορά. Επιπλέον, όπως παρατήρησε εκ μέρους των περιφερειακών σταθμών ο Α. Δημητρίου, η δεύτερη ψηφιακή Μετάβαση βρίσκει τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς μπροστά σε σοβαρές εκκρεμότητες.

Η πρώτη αφορά την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών, η οποία είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει. Αν και προβλέπεται πλειοδοτικός διαγωνισμός, ο Α. Δημητρίου δήλωσε άρνηση να συμμετέχουν οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις της περιφέρειας σε διαδικασία δημοπρασίας.

Μεγάλο αγκάθι για τα περιφερειακά κανάλια αποτελούν και τα οικονομικά: ο ειδικός φόρος τηλεόρασης παραμένει στο 20%, όταν τα εθνικά δίκτυα καταβάλλουν 5% καθώς έχουν αδειοδοτηθεί. «Είναι ο ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού» είπε ο Α. Δημητρίου και προειδοποίησε ότι οι σταθμοί της περιφέρειας θα αντιδράσουν άμεσα εάν δεν τακτοποιηθεί το θέμα άμεσα.

Ποικίλα προβλήματα εντοπίζονται και σε τεχνικό επίπεδο. Το πρόβλημα του υψηλού ενοικίου της Digea στα περιφερειακά κανάλια είναι γνωστό, όπως και ότι και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, επιθυμούν να απαλλαγούν η μία από την άλλη. Σε αυτό προστίθεται από τη μία πλευρά το χαμηλής ποιότητας θολό σήμα, αλλά και η αισθητά μειωμένη κάλυψη, παρά την κρατική επιδότηση στις “λευκές περιοχές”.

Η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση δεν πρέπει να πέσει στα λάθη της πρώτης, όταν αρχικά, το 2012, υποχρεώθηκαν τα περιφερειακά κανάλια να μεταφέρουν με ίδια μέσα το σήμα τους και στη συνέχεια δόθηκε το φάσμα στην Digea, με αποτέλεσμα να αχρηστευθεί η επένδυση σε μηχανήματα. Ο Α. Δημητρίου ζήτησε ενημέρωση από την Πολιτεία τόσο για τα κανάλια όσο και για το κοινό, σαφές πλάνο μετάβασης, ισότιμη μεταχείριση με τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, συζήτηση για τυχόν αποζημιώσεις για την επένδυση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *