Οι ΗΠΑ θα ελέγξουν τα ελληνικά ΜΜΕ για “ξένες επιρροές”!

Οι σημαίες Ελλάδας - ΗΠΑ

Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει αναλώσιμος στρατιώτης στην πρώτη γραμμή ενός βρώμικου πολέμου

Από τον Άρη Χατζηστεφάνου στο sputnik

«Τους κάναμε μια πρόταση την οποία δεν μπορούν να αρνηθούν». Η περίφημη φράση από την ταινία ο Νονός θα μπορούσε να περιγράψει αρκετά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο Κογκρέσο για την στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αριστοτεχνικά περιτυλιγμένη, σε μια υποτιθέμενη «επίθεση φιλίας», κρύβεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να αυξήσουν τις πωλήσεις όπλων στις δυο χώρες (για να αντισταθμίσουν αναμενόμενες απώλειες από την Τουρκία), να προωθήσουν τα συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών στην εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή αλλά και να αυξήσουν την επιρροή στα μέσα ενημέρωσης σε Ελλάδα και Κύπρο. Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι, το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι μετατρέπει τις ΗΠΑ σε προστάτη των δυο χωρών, αίροντας το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και παρεμβαίνοντας στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Διαβάζοντας όμως τα «ψιλά γράμματα» του κειμένου, είναι προφανές ότι οι συντάκτες του επιχειρούν να φέρουν την Αθήνα και τη Λευκωσία στο επίκεντρο της επικίνδυνης αντιπαράθεσης της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, τη Μόσχα, την Τεχεράνη και με άλλες χώρες του αραβικού και ισλαμικού κόσμου. (…..)

Αρκετές λεπτομέρειες όμως του σχεδίου νόμου (που πέρασαν σχετικά απαρατήρητες από τα ΜΜΕ της Ελλάδας και της Κύπρου) δείχνουν και ορισμένες ακόμη πιο επικίνδυνες επιδιώξεις για τον έλεγχο της πολιτικής ζωής στο εσωτερικό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει την έγκριση κονδυλίων για την «εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών» στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα, προβλέπει ότι σε διάστημα 90 ημερών από την ψήφισή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να παρουσιάσει στο Κογκρέσο έκθεση για την «προσπάθεια της Ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα εκλογών στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ) μέσω κυβερνο-επιθέσεων, μέσω των μέσων κοινωνικών δικτύωσης ή άλλων κακόβουλων πρακτικών επηρεασμού».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ελληνικών και κυπριακών ΜΜΕ με στόχο, όπως αναφέρεται, να καταγραφεί η συμμετοχή Ρώσων πολιτών σε αυτά. Πρόκειται για επανάληψη του περίφημου Russia-gate, με το οποίο οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να αποδείξουν παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών με θύματα αρκετά εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που ασκούσαν κριτική στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης εντός και εκτός συνόρων.

Οι παρεμβάσεις που οραματίζονται οι ΗΠΑ όμως, αφορούν ακόμη και οικονομικές δραστηριότητες της Ελλάδας και της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η συνεργασία για την «ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» της Κύπρου αλλά και το κλείσιμο των λιμανιών των δυο χωρών σε ρωσικά πλοία — με το πρόσχημα ότι χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η πρόταση στενότερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ μόλις συμπεριέλαβαν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, είναι προφανές ότι η «συνεργασία» θα μπορούσε να στρέψει Ελλάδα και Κύπρο εναντίον της Τεχεράνης και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής — χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Λίβανος, όπου η οργάνωση Χεζμπολάχ χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως «τρομοκρατική» ενώ συμμετέχει στην κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες.

 

Ολόκληρο το άρθρο του Αρη Χατζηστεφάνου το διαβάζετε εδώ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *