Ο θάνατος Θ.Αναστασιάδη, σφραγίδα στο τέλος μιας εποχής στον Τύπο

pt22newΑπό τη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ της Κυριακής

Ο θάνατος του Θέμου Αναστασιάδη, εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» σφραγίζει και τυπικά την περίοδο στον ελληνικό Τύπο, στην οποία το επίκεντρο ήταν οι εκδότες ως πρωταγωνιστές-κατασκευαστές γεγονότων, που μετείχαν  σε διαπλεκόμενα και βρώμικα πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια εξουσίας.

Ο Θ. Αναστασιάδης μέχρι και την έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» τον Φεβρουάριο του 2005 ήταν γνωστός για τη μισαλλοδοξία του μέσα από τις στήλες του στην «Καθημερινή» και την «Μαύρη Τρύπα» της Ελευθεροτυπίας, έγινε διάσημος όταν γιαουρτώθηκε για τα σχόλια του σε αυτή. Εκδότης πλέον, αρκετά χρόνια αργότερα, σε συνεντεύξεις του ως τηλεοπτική περσόνα, αποποιόταν τους χαρακτηρισμούς «λαμόγιο, ελληναράς, ρατσιστής», αυτοχαρακτηριζόταν ως «βολεμένος αναρχικός», η φωνή των νοικοκυραίων. Αυτά το 2005.

Τρία χρόνια αργότερα απέκτησε τον χαρακτηρισμό του «κομιστή» με τις μαύρες σακούλες…Με την υποκλοπή και σκηνοθεσία του ροζ βίντεο της γραμματέως Ζαχόπουλου, την απόπειρα αυτοκτονίας Ζαχόπουλου, την παράδοση του DVD στον Γ. Αδριανό της κυβέρνησης Καραμανλή, την πρωτόδικη καταδίκη του σε 19 μήνες φυλάκιση, τα 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμό του και για τα οποία ξεκίνησε πολύχρονη έρευνα, τις μαύρες σακούλες με τα εκατομμύρια ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του.

Η “προσφορά” του στον έντυπο Τύπο έγκειται στο ότι μετέφερε στο πολιτικό και κοινωνικό ρεπορτάζ τη μέθοδο της κλειδαρότρυπας. Οι παλαιότεροι θυμούνται την εντολή που είχε δοθεί στους συντάκτες της εφημερίδας, «δεν ενδιαφέρουν τα ρεπορτάζ υπουργείων, ενδιαφέρει η προσωπική ζωή των υπουργών». Με αυτή την αρχή το «Πρώτο Θέμα» εξελίχθηκε στη «σοβαροφανή» εκδοχή της Espresso, εκτοξεύοντας κυκλοφοριακά την εφημερίδα. Κυρίως, με αυτή την τακτική ο εκδότης Θ. Αναστασιάδης μπορούσε να κάνει τα επιχειρηματικά και πολιτικά παιχνίδια του για τα οποία δημόσια έχει καταγγελθεί από πρώην φίλους του, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Δήλωνε πως βρίσκεται απέναντι από κάθε εξουσία, στην πράξη υποστήριζε και αγιοποιούσε κάθε πρωθυπουργό όλων των κυβερνήσεων από το 2005 ως και το 2015, αρκεί να μην του ήταν εμπόδιο, αρκεί να μην προχωρούσε η έρευνα εις βάρος του.

Με την πτώση της παραδοσιακής διαπλοκής, την πτώση αξιοπιστίας των εφημερίδων και την κατρακύλα των κυκλοφοριών μετά το 2012, ο Θέμος Αναστασιάδης ανέλαβε προσωπικά την προώθηση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, μέσα από τα πρωτοσέλιδα και τα life style ρεπορτάζ της εφημερίδας του, αποκτώντας άλλον ένα χαρακτηρισμό, αυτόν του «εμποράκου του φασισμού». Με αυτόν τον χαρακτηρισμό έφυγε από τη ζωή…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *