Η ΤV «πουλάει» προϊόντα, κορμιά, ειδήσεις

Στη στήλη Πισω απο τις καμερες, στο ΠΡΙΝ της Κυριακής

Η ΤV «πουλάει» προϊόντα, κορμιά, ειδήσεις

Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη

Μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια το ΕΣΡ επανήλθε στην πολιτική επιβολής χρηματικών κυρώσεων. Επέβαλλε σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς πρόστιμα για παραβίαση δεοντολογίας, διαμηνύοντας ότι ο έλεγχος του προγράμματος θα βρίσκεται πλέον στην ατζέντα του. Όλες οι εκπομπές για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ήταν περασμένων χρόνων, από το 2014 έως και το 2016. Άλλες καταγγελίες, όπως τα φασιστικού περιεχομένου γκάλοπ του Καρατζαφέρη και της Στεφανίδου για τον δολοφονηθέντα Ζακ Κωστόπουλο βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση.

Η πραγματικότητα στο σημερινό τηλεοπτικό θέαμα, που συνοψίζεται στο αγανακτισμένο επιφώνημα «δεν υπάρχει τίποτε να δεις στην τηλεόραση», δείχνει τον απόλυτο εξευτελισμό της ελληνικής ΤV και των στελεχών της.

Με εξαίρεση την ενημέρωση, η οποία χαρακτηρίζεται από τον πλήρη πολιτικό και επιχειρηματικό έλεγχο και από την παράδοσή της στην παραπληροφόρηση με σκοπό τη χειραγώγηση, το υπόλοιπο τηλεοπτικό θέαμα κυριαρχείται από την αγοραία εμπορευματοποίηση. Χωρίς φραγμούς και όρια.

Δεκάδες μικροί και μεσαίοι περιφερειακοί σταθμοί στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα πουλάνε, χωρίς κανένα έλεγχο, από πρωί-πρωί ως και αργά το απόγευμα, κάθε είδους αμφιλεγόμενα προϊόντα. Στις λεγόμενες εκπομπές τηλεμάρκετινγκ, επιτήδειοι καναλάρχες διαθέτουν τον τηλεοπτικό αέρα σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στην καλύτερη περίπτωση έχουν συστήσει οι ίδιοι εταιρείες εμπορίας κάθε είδους πιθανού και απίθανου προϊόντος. Εννοείται ότι κάθε ώρα τηλεοπτικού αέρα «πωλείται» προς δεκάδες χιλιάδες ευρώ!

Στους μεγάλους σταθμούς, των οποίων ιδιοκτήτες είναι η ελίτ της επιχειρηματικότητας της χώρας με τους οποίους συναλλάσσεται η πολιτική εξουσία, το προς πώληση εμπόρευμα διατίθεται με περισσότερη λάμψη… Δεκάδες ώρες ριάλιτι σόου και σκέτου σόου, στα οποία εκτίθενται ανθρώπινες αξιοπρέπειες, κρίνονται και βαθμολογούνται γυναικεία κορμιά, αξιολογούνται και εξευτελίζονται ικανότητες και ταλέντα νέων ανθρώπων. Δεκάδες εκπομπές στις οποίες προβάλλονται, χωρίς ειρμό και κανόνα, η υπερβολή, η δραματοποίηση, ο ρατσισμός, ο συντηρητισμός μέσα από θέματα-ρεπορτάζ που επιλέγουν, επίσης ανεξέλεγκτοι, παρουσιαστές και μηχανισμοί.

Με βάση όλα αυτά, αν στην πραγματικότητα οποιοδήποτε όργανο ελέγχου τηρούσε την αστική νομοθεσία περί της ποιότητας του προγράμματος, το ΕΣΡ θα όφειλε να βάλει λουκέτο στα τηλεοπτικά κανάλια!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *